Filatelista

36 ТАМАЧЈЕ Ž. ILIĆ

komanda Je izdala nalog (13 jula da se na svim glavnim prolazima iz Turske, na prvom mestu u Zemunu, strogo pazi na robu ı putnike iz Soluna!!.

Baš u to vreme Turci su sa tri strane svom Žestinom navaljivali na Srbiju. Imajući to na umu, a dobijajući stalno izveštaje od svojih konzula iz Vlaške, Moldavije ı Odese da se kuga širi po severoistočnim zemljama otomanske carevine, Dvorski ratni savet Je 18. jula 1813 godine naredio da se karanten produži na dvadeset dana za sva lica ı robu iz turskih zemalja!?, jer Je predvidjao da kuga brzo, na prvom mestu s Juga, zajedno sa Turcima ızbiti na obale Save ı Dunava. U vreme kad Je ta naredba stigla u Zemun (17.VIII) mase srpskih begunaca pred turskom najezdom već su čekale na Savi ı Dunavu da predju u ćesarske zemlje. Početkom septembra Je nastupilo naglo prelaženje, a 21. IX je prešao ı Karadjordje s većinom svojih vojvoda u Zemun, koji Je već bio pun Srbijanaca – izbeglica. Magistrat je imao pune ruke posla, a Zemunce Je spopadao strah od provale Turaka. I dok je kod Srba bilo teško stanje potištenosti, neizvesnosti ı žalosti zbog katastrofe Srbije ı groznog stradanja naroda, dotle su se Turci svuda veselili ı svetili, a početkom oktobra su “tri dana po tri puta pucali topovi u Carigradu ! па Bosforu” od radosti što su Beograd, Šabac i Smederevo bili opet u turskim rukama.

U Zemunu je koncem oktobra ı početkom novembra 1813. godine vladala jaka srdobolja. Prema tadašnjim mesnim prilikama pretila Je opasnost da ona “vrlo brzo postane najstrašnija zaraza”, ako se odmah ne preduzmu potrebne protivmere. Ova će se nesreća “najlakše i najbrže proširiti”, vele gradski lekari u svome izveštaju Magistratu, zbog toga što mnogi ljudi žive zbijeni u tesnim ı zagušljivim zgradama. pošto već ima šesnaest težih bolesnika “a na nesreću kuga vlada u pograničnim turskim provincijama”, oni predlažu da se izvrši strog pregled svih kuća, a “naročito niže klase”, pa da se odvoje bolesni od zdravih, a srbijanske izbeglice, koji su zbog slabe ishrane i velikog broja po malim kućama u ovoj jakoj hladnoći vrlo pogodni za zarazu, da se iz Zemuna odmah udalje dublje u unutrašnjost, utoliko pre “šfo ovi /judi, kao kulturno daleko zaostali”, neće da se povinjavaju strogim policijskim merama ni lekarskim naredjenjima pa se zbog toga ne može ni sprečiti ta nesreća u “ovom prenaseljenom gradiću”!3, Kako je ovako stanje bilo vrlo povoljno i za kugu, nije teško pogoditi kakav bi Jad nastao da je nešto tada kuga unesena u Zemun. Iz tog se vidi koliko su bile važne sve navedene mere koje su ga štitile od tog velikog zla.

Baš u to vreme je Vojna komanda izvestila Magistrat da je u Novoj Oršavi (na ostrvu Adakale) izbila kuga i da se širi u Srbiji, pa je naredila da se to objavi narodu i da mu se svesrdno i ozbiljno objasni da se ne meša s licima s turskog područja ı da ništa ne prima od njih što nije prošlo kontumac!“, Magistrat je to odmah učinio pa je objavio i proglas o načinu ophodjenja sa Srbijancima koji prelaze u Zemun i onde sc neko vreme zadržavaju!5. Na to je Dvorski ratni savet skrenuo pažnju Slavonskoj generalnoj komandi da spreči sve prekršaje sanitarnih propisa ı preduzme sve Što jc