Filatelista

Odbrana Zemuna od kuge u Beogradu i Srbiji 1814. godine 37

—______________________________________-------Е----== о nl K—

potrebno da se preduhitri prodiranje kuge u habzburške zemlje. Ova je odmah (15. XI) naložila područnim organima da sva dotadašnja protivkužna naredjenja najstrože sprovode. Po kontumacima da se pralje ne mešaju s karantinistima ni s njihovom “eksponiranom” poslugom, kočijaši što dovoze robu da ne ulaze u bolnički krug, da se novi karantinisti ne mešaju sa starijima, a mačke i psi da se više ne vide po kontumacima. Zatim je naročito podvukla, a time izrazila zadovoljstvo i pohvalu, da je fon Kinstlern, štabski lekar, u svome nedavnom izveštaju izneo “da Je u rastelu i kontumacu našao čistoću, red i tačnu manipulaciju po postojećim sanitarnim propisima”. Ako bi se nešto stvarno našlo u kontumacu što ne bi smelo da bude, inspektor da povede strogo računa i da odmah to otkloni!e. Vojna komanda neka opomene svoje ljudstvo na kordonu – да budno pazi na svaki pokret na granici. I doista, sva ova naredjenja su pozitivno delovala ne samo na sanitarne organe nego i na većinu civilnog zemunskog stanovništva, što će se malo niže videti.

Pošto je Vojna komanda kao vodeći faktor snosila najveću odgovornost za svu sanitarnu službu na zemunskom kordonskom sektoru, general Červinka je povodom tih dogadjaja pozvao (20.XI) Blaua, kontumackog direktora, Šenka, upravnika Carinarnice i dr Valkonija, gradskog fizikusa, na dogovor (22 XI) da bi se videlo šta bi u ovakvim uslovima bilo još potrebno da se uradi u sistemu čuvanja od kuge”.

Saopštavajući Magistratu o kugi u Erdelju, susedstvu Banata, Vojna komanda mu je naredila (17.XII 1813.) da objavi gradjanstvu da niko ne uvozi iz Banata nikakvu robu osobito vunenu, za koju se lako hvata kužna mijazma, dok je ne prijavi Komandi radi sanitetskog pregleda!*.Ali pored ove opasnosti s istoka ı severoistoka, zapretila je kužna zaraza i s jugozapada. Generalna komanda је ! januara 1814 godine izdala saopštenje da se kuga pojavila u Bosni, “na 2 dana hoda iza Travnika !%. Na to je general Červinka odmah (3.11) naredio da celokupno sanitetsko osoblje njegovog područja mora što pre biti na svome mestu, inače posle četiri dana neće dobiti platu?0.

Svo ove mere bile su nužne i opravdane, jer je u mnogim oblastima evropske Turske bio strašan pomor. U Zemunu su merodavni faktori osećali potrebu da sve duhovno mobilišu, počev od generala do običnog stražara zemunskog garnizona, od gradonačelnika do najobičnijeg kontribujenta (poreskog obveznika), od direktora Kontumaca i Carinarnice pa do najprostijih njihovih poslužitelja i da budu spremni na svakom mestu i u svakom trenutku za odbranu od kužne opasnosti. S takvim je stanjem dočekana 1814. godine u kojoj se kuga bila razbesnela u Srbiji ı Beogradu, na dogledu Zemuna ı svojom žestinom i rasprostranjenošću daleko nadmašila sve ргедјазпје.