Filatelista

40 POJIN PIŠACKI

VOJNA GOLUBIJA POŠTA

Fojin Fišacki

Na organizovanju vojne golubije pošte u Srbiji se radi od kraja XIX veka. zbiljniji teoretski i organizacioni koraci su preduzeti početkom XX veka kada je iz Rusije došao kapetan Kosta Miletić. On je tokom 1901. i 1902. godine u vojnom vazduhoplovnom centru u Petersburgu, pored obuke za pilota balona i vazduhoplovnog izviđača, završio i kurseve fotografisanja i meteorologije, a šest meseci je proveo u stanici golubije pošte. Ovde se upoznao sa organizacijom te službe, odabirom, uzgojem i vežbanjem golubova, a praktično je radio na ostvarivahju veze uz pomoć ovih ptica. Po povratku u Srbiju podneo je iscrpni izveštaj o svom školovanju i predloge za stvaranje vojnog balonstva i golubije pošte. Njegovi elaborati su ozbiljno razmatrani na sednicama vojnog tehničkog tela vojske Kraljevine Srbije, ali ponajviše zbog oskudnih novčanih sredstava, praktičnih koraka nije bilo sve do aneksione krize.

U jesen 1908. godine na tada pograničnoj parabrodskoj stanici Zabrežje, na reci Savi, zaplenjena je korpa sa golubovima koja je pripadala neotkrivenom austrougarskom agentu. Ptice su na nožicama imale prstenove sa oznakom Pešte, Pečuja i Komorana. Odlučeno Je da se ovi poštanski golubovi upotrebe za osnivanje srpske golubije pošte. Prvi praktični potez povučen Je oktobra 1908. godine kada je odobren odgovarajući kredit za opremanje i održavanje Jedinice, U toku novembra iste godine ostvareno je, korak po korak, obrazovanje ove jedinice srpske vojske. Doneti su odgovarajući najviši akt, Kraljev ukaz o ustanovljenju Golubije Pošte i, na osnovu njega, naređenje ministra vojnog — naređenje o ustrojstvu Stanice I] reda Golubije Pošte (u Nišu), za čijeg prvog komandira je određen inženjerski poručnik Lazar Kostić kojeg je u posao uveo kapetan Kosta Miletić. Takođe su objavljena i “Privremena pravila Golubije Pošte”. Prva stanica je počela rad početkom decembra 1908. godine, završavanjem izgradnje i uređenjem golubarnika, gajenjem i vežbanjem zaplenjenih golubova, nabavkom opreme i obukom osoblja.

Tek 1909. godine u Srbiji su stupila na snagu pravila koja su propisivala uslove za gradnju vojnih golubarnika (1)

U toku Balkanskih ratova Srbija prvi put formira ratne golubije stanice. U naredbi od 24. 5. 1913. godine o formiranju ratnih Jedinica u sastavu II armije pod tačkom 7 nalazimo Golubiju Poštu. Komanda ınžinjerije u Nišu imala je u sastavu 2. bataljona stanicu Golubije Pošte. (2)

Tako pirotska golubija stanica izveštava 24. 6. 1913. godine komandanta pirotskog utvrđenog, logora da su golubovi doneti iz Niša, u kome je već postojala