Filatelista

Pojna golubija pošta 41 Niška golubija stanica zbog veze Pirota sa Nišom pošto se raspolagalo sa 70 komada golubova pismonoša. (3)

Zbog otklonjene opasnosti Golubija stanica u Pirotu izvestila Je 10. 7. 1913. godine komandanta logora da su golubovi pušteni kao i obično kad se vrši dresura, pošto nije bilo izgleda za njihovu skoru upotrebu. (4)

Pošto je praksa pokazala da su golubovi pismonoše pouzdano sredstvo za prenos hitnih vesti, prisustvo savezničkih snaga na Solunskom frontu podstaklo je štab Vojne komande da pokrene pitanje ponovne organizacije golubijih stanica. Prisustvo francuske Golubije Pošte doprinelo je da srpska vojska dobije podršku i pomoć od saveznika da bi organizovala ove Veze.

Zbog ukazane potrebe bilo je naređeno 4. 8. 1918. godine da se u našoj VOJSCI ponovo formira Golubija Pošta. U prvo vreme je bilo predviđeno da se Golubija Pošta instalira kod Soluna, a primila bi dva kaveza i 150 komada golubova. Broj golubova bi se postepeno povećavao od 400 do 500 komada. (5)

Ova stanica počela je da funkcioniše krajem avgusta 1918. godine a nosila je naziv “Golubija pošta Solun br. 208”. (6)

Korpe za nošenje nekoliko golubova. (Sime Oštrić Collection)

Po završetku rata, zbog odlaska francuskog personala, bila je zamoljena (24. 11. 1918. godine) Vojna komanda da primi ponuđeno odeljenje Golubije Pošte u Prilepu kao i izvestan broj golubova u Solunu koje su nudili Francuzi. (7)

Inženjersko-tehničko odeljenje Ministarstva vojske i mornarice donelo je 109. 4. 1919. godine naređenje da se Solunska golubija stanica (formirana 4. 8. 1918.