Filatelista

32 ГОЛА ВЕСОМС

22 6 део: тесе

1826. Ртерогисепо ргуто 12 Коута га Peštu. Pismo sa većim oštećenjima

Svako pojedinačno pismo je problem za sebe 1, bez obzira na iskustvo, treba raditi oprezno ı svaki zahvat, koji se pokazao savršen na manjem vrednom primerku, treba isprobati na manjim ı nevažnijim površinama pisma na kome radimo.

Konzervacija (zaštita)

Svetlost ı vlaga su dva najveća neprijatelja pisama. Stari papiri za pisma su izuzetno osetljivi na delovanje jake svetlosti iz dva razloga: 1) Jaka svetlost slabi papir, 2) mastilo ı oznake bojom blede, ı to vrlo često neujednačeno.

Pođimo od činjenice da su tabaci papira koji čine predfilatelističko pismo stari namanje 150 godina (na primer pisma s područja Vojne granice ili ız predfilatelističkog perioda Srbije); da su bili izloženi uticaju vremena: po njima Jc pisano mastilom i može se pretpostviti da se sa najvećim brojem nije rukovalo s neophodnom pažnjom. Tabaci papira (pisma) mogli su biti takođe, izloženi hemijskim uticajima ı uticajima sunčeve svetlosti.

Šta se savetuje? Prvenstveno, treba izbegavati često premeštanje materijala o kome ovde govorimo. Poznato je da papir može sadržati gljivice koje postoje svuda u okruženju. Njihov broj se rapidno uvećava povećanjem vlažnosti sredine. Plesni se uspešno naseljavaju na različitim organskim podlogama ı materijalima kakav je i papir. Takođe, razne nenamenske folije u kojima se ponekad čuvaju pisma su pogodna podloga za razvoj plesni (budi).

Pisma se moraju čuvati na sobnoj temperaturi izmedu 200C ı 220C u kutijama ili zaštitnim folijama koje ne kondezuju vlagu ( Lindner – uniplate pages, Hard PVC