Filatelista

Konzervacija i restauracija starih pisama 33

with 100% free of any chemical softeners). Ovog materijala ima ı može se nabaviti po umerenim cenama na našem tržištu.

Izlaganje toploti (preterano zagrevanje) isušuje papir koji postaje krt; s druge strane sunčeva svetlost zbog UV zračenja može dovesti do razgrađivanja vlakana papira.

Smeđe mrlje (fleke) na pismu su prvi znak pojave ı razvitka plesni (budi). Kada se to primeti, takav komad mora smesta biti izolovan da se plesan ne bi prenela na druge komade u zbirci. Ako je cela zbirka napadnuta plesnima, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka koji može dati savet šta da se preduzme, da se bez oštećenja ukloni plesan, i pisma budu izlečena. Laik ne treba da preduzima bilo šta, kako bi se izbegla šteta.

Savijanje pisama

Ponekad se sreću predfilatelistička pisma koja su u nekom trenutku naknadno savijena, različito nego što je to bilo prvobitno učinjeno. Često to rade kolekcionari, zbog štednje prostora. Većina glomaznih službenih pisama (ex offo) su savijena naknadno i zbog toga što su ı dvaput veća od običnih pisama. Papirna vlakna pisama starih 150 ı više godina na mestima presavijanja – duž prevoja, su istanjena pa se takva pisma na tim mestima mopu lako pocepati. Preporučuje se pažljivo postupanje u svim slučajevima ponovnog savijanja papira (pisma). Ako pismo mora biti ponovo savijeno pokušajte to da uradite po originalnim prevojima ı vrlo pažljivo. Adresa ı ostale oznake na pismima su potpuni samo ako se nalaze na pismu originalne forme ı veličine.

<<

ZA A SAO

1844. Рато ирисепо 12 Уојтса га Зтетхке Катоусе Primer dobro očuvanog pisma