Filatelista

41

А [=

FALSIFIKATI

Domaće filatelističko tržište, iako oskudno i malo, u poslednje vreme је preplavljeno brojnim filatelističkim falsifikatima. Zbog njihovog pojavljivanja u talasima može se pretpostaviti da “prizvođači” polaze od toga da neće biti otkriveni, a ako se to i desi brzo će se zaboraviti jer o tome ne ostaje nikakav pisani trag.

Savet atestatora SFJ je poveo energičnu borbu za suzbijanje falsifikovanja filatelističkog materijala. Naš časopis će nastaviti sa objavljivanjem svih saznanja s tim u vezi, dajući na taj način svoj doprinos borbi protiv falsifikata.

FALSIFIKATI VOJNIH ŽIGOVA I PEČATA

Fukadin Dimitrijević

2712 КАДИКЕЈ ЈЕДРЕНЕ

Na vojničkoj dopisnoj karti zelene boje (broj 7, M.R. Vuković: Katalog celina jugoslovenskih zemalja) upućenoj sa Položaja za Kruševac, na zadnjoj strani u gornjem levom uglu otisnut je okrugli pečat KAJIMKEJ JEJIPEHE. Karta je putovala sa nekog ratišta u Srbiji za Kruševac, bez datuma slanja ı bez uobičajenih poštanskih žigova. Tekst je napisan tvrdom grafitnom olovkom. Na karti je naknadno u desnom gornjem uglu dopisan datum 10/3/913 ı to mekom ızrazito crnom grafitnom olovkom za crtanje. Otisnuti žig pokriva početne reči prva tri reda teksta.

Opis pečata

Prečnik pečata je 35 mm, što Je za ] mm manje od originalnog. Linija kružnice je gruba ı isperkidana, razvučena ı nejednake debljine, bez obzira što se pokušalo da pečat bude ravnomerno otisnut. Slova su takođe isprekidana ı gruba, sa izvesnim razlikama po obliku u odnosu na original. Pečat Je otisnut u crnoj boji.

Zaključak

Za krivotvorenje ovog objekta, iskorišćena je vojnička dopisna karta koja je uredno putovala u toku Prvog svetskog rata, ali bez žigova uputne ı prijemne pošte, kao ı bez drugih manipulativnih žigova. Tekst Je delimično falsifikovan