Filatelista

42 PUKADIN DIMITRIJEVIĆ

dopisivanjem datuma različitom vrstom olovke. Otisnuti žig se dosta razlikuje od originala što se lako uočava.

Poznato Je da postoji Još Jedna varijanta originalnog pečata KAJIMKEJJEJIPEHE koji u sredini ima “most” za upisivanje datuma. Dopisne karte na kojima su upotrebljeni ovi pečati su vrlo retke pa Je stoga njihovo krivotvorenje izazov za falsifikatore.

Žig BOJHA ПОШТА БР. ОВ

Na vojničkoj dopisnoj karti (broj 6, M.R. Vuković-citirani Katalog) u gornjem desnom uglu otisnut Je lažan žig navedene vojne pošte III puka konjičke divizije. Karta je poslata sa ratišta u Beograd. Pisana je tvrdom grafitnom olovkom bez oznake mesta i datuma upućivanja. Na poleđini Je ispisan tekst: “G. Prediću, šaljem Vam, kola što Vam je obećao g. major, s pozdravom, M. Ivanović – kapetan”. Iz teksta se vidi da je karta korišćena u Srbiji u periodu 1914-1915, Jer Je direktna prepiska između Solunskog fronta, gde Je konjička divizija ratovala (gde se nalazila navedena pošta) ı okupirane Srbije nije bila moguća.

Opis žiga:

Žig je neravnomerno otisnut sa delimičnim prekidima kružnice, sa izrazito naznačenim neravnomernim zadebljanjima. Žig ima isti prečnik kao original. Slova u tekstu (BOJHA IIOIIITA ) su gruba i nepravilna, sa iskrivljenim vertikalama i nepravilnim polukrugovima, kod slova “O” i “B”. Razmak između slova BP. n OB je 12, dok je kod originalnog žiga taj razmak 9 mm (51. Ја).

Zaključak

Radi se o primitivnom falsifikatu urađenom na neadekvatno upotrebljenoj vojničkoj dopisnoj karti iz čijeg se teksta vidi da je objekat krivotvoren Jer g. Predić nije mogao da dobije poslata mu kola od strane majora, uz činjenicu da se on nalazio u Beogradu, a major, ako zaključujemo po žigu uputne pošte, negde na Solunskom frontu.

Treba znati da je sva pošta upućena sa Solunskog fronta obavezno cenzurisana, što nije slučaj sa ovom dopisnom kartom.

Žig: BOJHA TIOIIITA BP. 96

I kod ovog objekta upotrebljena je vojnička dopisna karta (broj 6, M.R. Vuković – citirani Katalog). U gornjem desnom uglu karte utisnut je u crnoj boji žip: ВОЈНА ПОШТА БР. 96 за datumom u sredini (16 6. 17). Na poleđini karte pošiljaoc nije napisao datum upućivanja karte. Karta je pisana tvrdom grafitnom olovkom. Iz teksta se vidi da izvesna gospođa Vera šalje gospođi Dari svoje stihove. Karta je upućena u Šapince. Osim ovog poštanskog žiga na karti ne postoje nikakvi drugi manipulativni ili cenzorski žigovi. Iz teksta se zaključuje da Je karta putovala isključivo na teritoriji Srbije i da je nespretno upotrebljena za krivotvorenje.