Filatelista

Falsifikati vojnih žigova i pečata 43

Opis žiga

Žig je prečnika 28 mm, isto kao originalan. Slova u tekstu BOJHA TIOIITA su visine 2,5 mm, a kod originalnog žiga ova su slova visine 3 mm. U žigu nedostaju dve horizontalne linije (iznad i ispod datuma) takozvani “most”, kao i polukružnice iznad ovih linija koje zajedno sa njima čine dve polulopte koje su išrafirane vertikalnim linijama (sl. 3a).

Zaključak

I ovde se radi o nestručno urađenom falsifikatu koji se lako prepoznaje iz samog teksta na karti, kao i poštanskog žiga koji se dosta razlikuje od originalnog ı konačno po nekompletnosti objekta jer mu nedostaje obavezan žig vojne cenzure.

Žig BOJEHA TIIOIIITA na vojnoj saobraćajnoj karti

Na obrascu BOJHO CAOSPA BAJHA KAPTA (broj 33c, M.R. Vuković — Katalog celina) na prednjoj strani Je otisnut uokvireni pravougaoni ŽIg u crnoj boji ВОЈЕНА ПОШТА, а па zadnjoj strani isti takav ŽIg u crvenoj boji. Karta Je upućena 6. februara 1878. godine ız Belogradzika za Valjevo. Ova karta Je inače namenski štampana za vojnu prepisku ı pravilno je upotrebljena u vreme srpskoturskog rata, februara 1878. po starom kalendaru, odnosno 23. februara 1878. po novom kalendaru.

Opis žiga

Okvir žiga Je 26 x 9 mm, dok su kod originalnog žiga dimenzije okvira 27, 5 x 11 mm. Visina slova u tekstu žiga Je 4 mm, a kod originala 5 mm.

Zaključak

Оуа ВОЈНО САОБРАЋАЈНА KAPTA je ispravna ı pravilno je upotrebljena u vremenu kome pripada. Žig je nestručno urađen i na ovoj karti nepotrebno upotrebljen ı suvišan, Jer na samoj karti u nazivu stoji odrednica BOJHA, odakle se vidi da je namenjena za vojničku korespodenciju.

Ručnim žigom BOJEHA TIOIIITA poništavana je nominalna vrednost marke na civilnoj karti od 10 para (broj 1, M.R. Vuković – citirani Katalog) ı tako su ostvarene prve provizorne vojno-dopisne karte.

Svi objekti koje smo obradili u ovom prikazu sadrže ı druge znakove raspoznavanja na osnovu kojih Je se nedvosmisleno može utvrditi da se radi o falsifikatima.

Literatura

Miodrag R. Vuković, Katalog celina jugoslovenskih zemalja Tom 1/1, Srbija 1873-1921, Beograd 2000.