Filatelista

12 ĐORĐE RADIČEPFIĆ =Z—IR -___ o CO O a ma wwwwwwıwı ___-_

bosanski valija je te godine odobrio uvodjenjem poštanske linije Bihać-Zavalje. Poznato je čak i ime prvog poštara – kurira na toj liniji. Da napomenemo da j Je do otvaranja ove poštanske linije sva pošta izmedju dve države (koja bi po logici trebalo da bude upućivana tim smerom) slata čak do Slavonskog, odnosno Bosanskog Broda. Uvodjenjem ove poštanske linije, prestankom potrebe za stalnom karantinskom službom i ukidanjem Vojne krajine, ovaj prelaz dobija umnogome na značaju, a time i Bihać kao trgovački grad i kao pošta.

Slika 7.Pismo mešovite Jankature upućeno 1875. godine iz Bihaća preko Zavalja za Beč. Frankirano sa dva para turskih maraka od 10 para izdanja 1873. godine i žigosano trostrukim ovalnim žigom "Biheke". U Zavalju dofi'ankirano ugarskom markom od 15 kr. izdanja 1871. godine.

Aukcija Corinphila oktobar 2000., Lot. 5099, prodato za cca 20.000 DEM

Od mešovitih frankatura Austrije i Turske vezanih za poštu Bihać treba posebno istaći dva sačuvana pisma, zbog neuobičajene maršrute njihovog putovanja. Oba su iz 1877. godine upućena iz Zavalja za Sarajevo preko Bihaća. U polasku su frankirana ugarskim markama izdanja 1874. godine, a u Bihaću odgovarajućom tarifom u turskim markama. pisma medjutim, nisu nastavila putovanje od Bihaća prema Sarajevu, već su vraćena u Austro-Ugarsku i preko Karlovca, Siska i Slavonskog Broda nastavila putovanje ponovo kroz Bosnu. Zanimljivost pisama je i u tome što pokazuju da dva osnivača – članice UPU još nisu bila počela da poštuju medjunarodnu poštansku konvenciju. Jedno od ta dva pisma iz bivše Rašićeve zbirke prodato je na aukciji Corinphila 1988. godina za cca 28.000 DEM.

Sledeća pošta o kojoj ćemo govoriti, a koja se uvrstila u red konkretnih državnih pošta u bosanskom vilajetu je TRAVNIK. Po izgledu poštanskog žiga inače u svemu podseća na poštu prethodna dva mesta odnosno na njihove žigove.