Filatelista

Turska i austrijska pošta u Bosni i Hercegovini 13 _________________________________________ O Travniku smo već govorili o delu koji obradjuje predfilatelistički period, ukazujući, ne bez razloga, na mogućnost postojanja te pošte u kraćem delu tog perioda, odnosno tzv. listovne pošte i poštanske linije za Sarajevo.

U filatelističkom periodu Travnik je po nama dobio pravu poštu posle 1870. godine. Upoznat sam sa oko petnaestak pisama iz tog perioda pa mogu da utvrdim da je poštanski žig Travnika korišćen izmedju 1871. i 1878. godine.

Nisu poznate posebnosti vezane za ovu poštu kada su u pitanju frankature ili destinacije osim jednog pisma — celine od 3 groša upućenog sa pošte Travnik. Ta celina je verovatno jedna od samo nekoliko poznatih sa područja bosanskog vilajeta.

Opisane tri pošte — Banja Luka, Bihać i Travnik, koje su započele svoj redovan rad u filatelističkom periodu, imaju zajedničku karakteristiku u pogledu tipa i oblika poštanskog žiga tj. ovalni oblik ı trostruku kružnicu.

Ostale pošte o kojima ćemo govoriti u nastavku članka imaju drugačije oblikovan ŽIg.

U prethodnom broju greškom su zamenjeni brojevi slika pošte Mostar i Bosanski Brod, pa molimo čitaoce da ovu ispravku uvaže.