Filatelista

58 JOVAN RELJIN

Postfilatelija

Prenos poštanskih pošiljki bez marke ı žiga

Jovan Reljin

Uvod

Na ovogodišnjoj filatelističkoj izložbi "SRBIJAFILA" po prvi put je kao takmičarska klasa, praktikovana tzv. "open" klasa, kao nova kategorija u konkurenciji, sa približno istim kriterijumima u ocenjivanju i sa sličnim nagradama. Inaugurisana od strane Svetske filatelističke federacije (FIP), Još nedovoljno afirmisana u praksi, shvaćena Je kao nova mogućnost da filatelisti ispolje svoje istraživačke ambicije, da kreiraju nove pristupe u gradjenju kolekcije, kao metoda, a takodje ı kroz sadržaje koji do sada nisu bili dominantno prisutni. U svakom slučaju, to ipak treba da je prevashodno filatelija, odnosno potrebno je da filatelistički materijal dominira, sa nešto većom slobodom u koncepciji i prezentaciji. U tom smislu je ı Pravilnik izložbe "SRBIJAFILA" regulisao "open" ili "otvorenu" klasu, gde Je u članu 6 utvrdjeno: "Cilj otvorene klase je da proširi interes za izlaganjem, bez striktne primene medjunarodnih izlagačkih pravila ı omogući izlaganje u odgovarajućem obimu nefilatelističkog materijala. U ovoj klasi izlagači mogu izabrati da izlažu na dve do pet vitrina. Izloške ocenjuje poseban Žiri."

Zaintrigiran ovom mogućnošću, pripremio sam izložak ız svoje kolekcije koverata za prenos ekspres pošiljki ı izložio ga pod nazivom "Prenos poštanskih pošiljki bez maraka ı žigova". OsvojJena zlatna medalja obavezuje me da podrobnije objasnim strukturu i sadržaj izloška, filatelističke motive u gradjenju koncepcije izloška, a dosadašnji istraživački rad ı poznavanje materije učinim dostupnim onima koje to interesuje.

Definisanje kolekcije

Suštinski sinonim ovakvog, filatelistički pitomog naziva kolekcije je u stvari prikaz žestoke borbe poštanskih uprava sa medjunarodnim kompanijama za kurirski prenos pošiljaka na globalnom tržištu express usluga. Express usluga, za razliku od uobičajenog dopunskog rukovanja u okviru poštanske eksploatacije predstavlja prenos "od vrata do vrata", što znači da je Jedna ista firma organizator celog prenosa. Zatim, da se obezbedjuje brzina prenosa u okviru ekonomičnosti, uglavnom od jednog do tri dana bez obzira gde u svetu, a sve to po unapred odredjenoj šemi dostave (pouzdanost i sigurnost) ı po unapred odredjenoj ceni.