Filatelista

28 ni, sreski i opštinski organi uprave, sudovi, javna tužilaštva, javna pravobranilaštva i vojne jedinice.

Ovaj drugi stav nam daje jasno objašnjenje ko sve spada pod državne organe i ustanove. Tu vidimo da se pominju i vojne jedinice tj. da one potpadaju pod državne отдапе 1 ustanove.

Sada ću da se vratim u 1946. godinu, da vidimo kakav su tretman imale Vojne vlasti u vezi sa plaćanjem ove obavezne doplatne takse. Logika stvari nalaže da su Vojne vlasti bile oslobodjene obavezne doplatne takse. Pokušaću da dam uporedno poredjenje nekih članova Pravilnika o redovnim poštanskim taksama i Uputstva. Zakon o PTT taksama (redovne poštanske takse) u čl. 5. navodi ko je sve oslobodjen plaćanja redovnih poštanskih taksi. Pod tačkom 3 kaže se "Vojne vlasti za poštanske pošiljke i telegrafska i telefonska saopštenja koja upućuju za vreme rata i mobilizacije”. Ovako napisan, uneo je dosta nerazumevanja u rad poštanskih službenika i skoro da nije bilo broja PTT Vesnika, a da se nije tražilo tumačenje od strane pošta za pojedine slučajeve - da lije neko oslobodjen redovne poštanske takse ili nije. Kasnije on je izmenjen i glasio je: "Organi Jugoslovenske Armije i Organi narodne milicije za poštanske pošiljke i telegrafska i telefonska saopštenja, kao i za sve ostale telegrafske i telefonske takse”. Nije ni to mnogo pomoglo. Ма kraju je izašao jedan veliki spisak ko je sve od vojnih vlasti oslobodjen redovnih poštanskih taksi. Suština je bila u tome, da su vojne vlasti koje su bile pod ingerencijom Ministarstva odbrane potpadale pod čl. 5 tačka 3. Na primer Domovi JNA nisu potpadali pod ovu odredbu jer su bili vojne ustanove sa samostalnim finansiranjem. Državna nadlešiva i ustanove nisu potpadale pod čl. 5 tačku 3, ali su zato potpadali Odeljku III – tačka 3/A Uputstva, po kome su oslobodjeni obavezne doplatne takse u korist Crvenog Krsta. Po mom tumačenju Zakona o PTT taksama i Uputstva i gore navedenom komparacijom, vojne vlasti nisu bile oslobodjene obavezne doplatne takse u korist Crvenog Krsta sve do 1958. godine kada je dato Obavezno tumačenje čl.11 u kome su vojne vlasti date kao vojne jedinice, ali ovog puta pod ingerencijom državnih ustanova.

Sledećih godina nema nikakvih promena vezanih za Uputstvo, da bi PTT Vesnik br. 8 za 1964. godinu kroz raspis br. 114 doneo ponovo spisak ko je oslobodjen plaćanja obavezne doplatne takse u korist Crvenog Krsta.

“Doplatna marka Crvenog Krsta neće se naplaćivati:

a. za pošiljke koje predaju državni organi i ustanove (vidi tumačenje čl.11)

b. za pošiljke koje predaje Jugoslovenski Crveni Krst

c. za pošiljke koje se primaju za inostranstvo

d. za novine i časopise.”

Ova godina donela je i jednu bitnu promenu. Prvi put nije se pojavila u prodaji doplatna porto marka Crvenog Krsta.

"Za razliku od prethodnih, ove godine neće biti puštene u prodaju doplatne porto marke Crvenog Krsta, pa će odredišne pošte biti dužne da lepe doplatne