Filatelista

franko marke Crvenog Krsta na sve obične pošiljke na kojima ova marka nije nalepljena”. Zašto je njihovo izdavanje obustavljeno navodi gospodin Dejan Tubinović u svojoj brošuri Filatelistički značaj obaveznih doplatnih maraka. "Njihovo izdavanje obustavljeno je zbog niske nominale koja je bila zanemarujuća u poredjenju s troškovima izrade i manipulacije u poštama oko dolepljivanja i naplaćivanja od primaoca pošiljke”. .

SI. list SFR} br. 17 za 1964. godinu doneo je izmenu Cl.11 u Zakonu iz 1946. godine Br. 59. Sam tekst izmene ništa ne menja u uputstvu, kada se radi o poštanskim manipulacijama.

U SI. listu SFRJ, brojevima 12 i 18 za 1967. godinu izašao je Zakon o položaju i ovlašćenjima Jugoslovenskog Crvenog Krsta kaoi Pravilnik o istom. Zakon sadrži 18 članova od kojih su za nas interesantni samo članovi 7 i 8. Pravilnik sadrži 7 članova ioni ustvari tumače 7i8 član Zakona. Iz Pravilnika preneću u celosti samo prva tri člana.

ČI.1 Radne organizacije koje vrše prevoz u javnom medjumesnom i medjunarodnom saobraćaju naplaćuju za vreme nedelje Crvenog Krsta u smislu člana 7. stav 2. Zakona o položaju i ovlašćenjima Jugoslovenskog Crvenog Krsta (u daljem tekstu Zakon) i korist Jugoslovenskog Crvenog Krsta i to:

]. na voznu cenu do jedan dinar – jednu paru;

na voznu cenu preko jednog dinara – po jednu paru na svaki dinar odnosno na svaki započeti dinar.

Č1.2 Radne organizacije poštanskog saobraćaja naplaćuju za vreme Nedelje Crvenog Krsta, u smislu člana 7. stav 2. Zakona u korist Jugoslovenskog Crvenog Krsta, po pet para na sve poštanske pošiljke u unutrašnjem saobraćaju, osim na pošiljke novina i časopisa i na pošiljke koje upućuju

_ državni organi i Jugoslovenski Crveni Krst.

C1.3. Naplaćivanje prihoda iz člana 1. i 2. ovog pravilnika u korist Jugoslovenskog Crvenog Krsta vršiće radne organizacije putem doplatnih karata, odnosno doplatnih maraka koje obezbedjuje Jugoslovenski Crveni Krst. U obaveznom tumačenju člana 11. iz 1958. godine videli smo, da pod državne organe spadaju i sudovi. To bi trebalo da važi i ove godine a i kasnijih godina. Nisam našao nešto novo u vezi s tim tumačenjem, ali

_ mi se čini da se u vezi sa sudovima i tužilaštvima nešto promenilo?

U Cl.3 prvi put nailazim, da se decidno kaže da radne organizacije koje nisu poštanskog profila naplaćuju doplatu preko doplatnih karata. Moja ranija nagadjanja, da su to neke markice ili nalepnice, možda mogu da se ртемедџ па дорјате Капе.

U svakom slučaju, možemo zaključiti da nisu korišćene doplatne poštanske

marke.

Tragajući za nekim novim podacima u vezi sa promenom manipulativnih radnji sa doplatnim markama Crvenog Krsta, a time i promene u Uputstvu sve do 1975. godine nisam našao ništa novo, a u nadjenom materijalu iz ranijih godina nisam primetio neke promene. Ako se poštanski službenik držao Uputstva iz prethod-