Filatelista

36

T, + 0.50 upozoriti odredišnu poštu da poštansku pošiljku portira porto markom Crvenog Krsta od 0.50 din. Slovne oznake T mogu se videti na pošiljkama u raznim oblicima, po svojoj visini, debljini i stilskom obliku. Mogu biti u krugu ili nekom pravilnom četvorouglu, a najčešće neuokvirene. Neku njihovu sistematizaciju mislim da nije potrebno praviti.

Medjutim, interesantna je upotreba slovnog znaka T od strane pošte. Do sada koju god sam pošiljku video, sa slovnom oznakom T koji je stavila prijemna pošta a odnosila se na nedostajuću franko doplatnu marku Crvenog Krsta, nisam našao da su manipulanti upisali olovkom pored slovne oznake T,+ 0.50, kao upozorenje odredišnoj pošti da naplati porto taksu.

Izuzetak je izvanredan žig koji sam video u Aukcijskom katalogu br. 8 Studija Pilatelije (zbog koga sam možda i nepotrebno napravio ovoliki uvod) izato ostavio utisak da je žig redak.

Mislim da je žig bio crne boje. Slovo Tima u osnovi malo postolje dok je poprečna crta na krajevima malo povijena. Najzanimljivija je oznaka +. Ona je tako stilizovana da asocira na krst. Sva tri elementa T, + i 0.50 su u sastavu tipa jednorednog žiga. U njegovom tekstualnom opisu pored ostalog piše: “... sa retkim ručnim po:tiranjem ...” (sl.5).

Ako jeto stvamopor- · __—_ – =

tirajući žig onda je to i. Аде ДА, ај žig odredišne pošte NE | а Ка /Š,S

jer prijemna pošta ne portira pošiljke nego ih samo tereti. To bi onda | | Ч trebalo da bude porto 3 ка | ŽIg: — provizorijum Crvenog Krsta. To isto | znači da je ovaj žig upotre- [6 МАЛЕ bljen umesto porto :

marke Crvenog Krsta > jer odredišna pošta ОААНАДАЛА Је 5 Melenci nije raspola- : 516 :