Filatelista

17

од 31-100, konstatuje se i ilustruje da postoje čak devet vrsta. Za žigove за па|pisom " Pregledala/vojna cenzura 71“ konstatuju se dva različita tipa. Jedino nema razlika kod žigova sa natpisom ” 16 Pregledala/vojna cenzura” od 1-35 (1) .

Pored cenzurnih žigova sa brojevima, V.Višacki u Tablici T IV DA Solunski front navodi tri žiga (sl.2) od kojih su dva sa istim tekstom “OUVERT PAR LAUTORITE / MILITAIRE SERBE” (sl. 2 i sl.3 na slici 2 ovog teksta).

sl.2 Primeri tri žiga iz tablice T IV DA Solunski front (1) Pregledom velikog broja poštanskih objekata iz ovog perioda (pisama, dopisnih karata i vojničkih dopisnih karata, uglavnom francuskog porekla) sa cenzurnim žigom istog broja cenzure i uspostav!-

i

| ВОЈНИЧКА КОРЕСПОНДЕНЦИЈА CORRESPONDANCES MILITAIRES

OUVERT PAR L'AUTORITE MILITAIRE SERBE

janjem redosleda njihovog — __ --- Grm u korišćenja po vremenu, OUVERT PAh UAV ОППЕ dolazi se do zaključka da

se radi o jednom istom miLITAIRE SERBE cenzurmom žŽigu koji je oru == и tokom upotrebe trpeo određene promene fizičke i hemijske prirode – promene usled starenja - što je onda izazvalo njegovu deformaciju i niz prividnih varijeteta. To znači da ne postoji pet vrsta žigova sa natpisom ” (5) Pregledala/vojna cenzura ” od 1-30, ni devet vrsta žigova sa natpisom “ Pregledala/vojna cenzura (40) “ od 31-100, ni dva žiga sa natpisom “ Pregledala/vojna cenzura 71", kao ni dva žiga OUVERT PAR LAUTORITE / MILITAIRE SERBE”".

Da bi se ova tvrdnja dokazala uzeta su dva primera i to:

Zig vojne cenzure ” (11) Pregledala/vojna cenzura ” koji je analiziran u periodu od 28.VI.1916 do 31.XII.1918 (ukupno 39 komada).

Zig “"OUVERT PAR LAUTORITE / MILITAIRE SERBE”" koji je analiziran u periodu od 9.V.1916 do 8.XI.1916 (ukupno 18 komada).

Prvi razmatrani žig vojne cenzure ljubičaste boje "(11) Ртеаедаја/уојпа сепzura ” nalazi se na grčkoj dopisnoj karti za unutrašnji poštanski saobraćaj od pet lepta, koja je upućena iz Soluna 28.VI.1916. za Atinu. Na ovoj karti se nalazi, čini se u nas neopisani, dvoredi uokvireni žig francuske cenzure crne boje “CONTROLE POSTAL MILITAIRE / de ! ARMEE d' ORIENT" i žig Vojne pošte Vrhovne komande bi. 999, sivozelene boje (S1.3). Cenzurni žig, koji je na ovoj karti potpuno pravilnog oblika, jasnih ivica, teksta, zagrada i broja 11, dat je, sa ove karte na Sl,4. (4.1). Sledeći žig naše vojne cenzure od 25.VII.1916 (4.2) je sličnih karakter-