Filatelista

18

istika kao i prethodni, ali sa blagim naznakama promena. Već naredni žig од 10 УШ.1916 (4.3) ima jasno izražene promene koje se očituju manjim izduženjem uglova, kao i krivljenjem posebno kraćih stranica žiga. Nadalje su ove promene sve više izražene (4.4, 4.5) uz najavu prekida stranica okvira žiga (4.6), koji postaje sve izraženiji sa vremenom (4.7, 4.8, 4.9, 4.10,4.11). Nadalje su deformacije sve veće, uočene karakteristike žiga (ivice, tekst, zagrada i broj 10) sve deblje i manje jasne, menjaju se (povećavaju) i spoljne i unutrašnje dimenzije. Početak promena na većim stranicama okvira žiga, izraženo naboravanjem, uočava se već na 4.12, 4.13 i 4.14, da bi sasvim bile vidljive na 4.15 i nadalje na 4.16, 4.17, 4.18, 4.19 i dalje. I pored toga što se nedostatak pojedinih delova okvira žiga može objasniti i načinom udaranja žiga, pod uglom, na primer, činjenica je da se javlja i otkidanje gume žiga na pojedinim mestima: možda posebno u uglovima i dužim stranicama okvira žiga. Za slučaj razmatranog cenzurnog žiga izgleda da je posebno u ovom procesu bila izložena donja duža stranica okvira (ostale slike). Takođe, slova, cifre i zagrade unutar okvira žiga se menjaju: debljaju i rastu”, dobijajući konačno izgled "žigova sa deformitetom”.

~

: су ! и | А“ ЕЛЛА: ут ETIIZTOAIRON SLO ONI бо а слане МА ТО ЕБГОТЕРЈКО ~ д | А оу f /. mA ODO кај 7 србр% == ~ РЕ= 5 па 5 0 JU ОПЛУМЕЛМАГО А | 2 Соаћа. С оллауљо дићи“

ЂЕ dva

sl.3 Žig vojne cenzure ljubičaste boje (11) Pregledala/vojna cenzura “ na grčkoj dopisnoj karti za unutrašnji poštanski saobraćaj od pet lepta, koja je upućena iz Soluna 28.VI.1916 za Atinu.

Pored srpskog cenzurnog žiga vidi se i dvoredi uokvireni žig francuske cenzure crne boje “CONTROLE POSTAL MILITAIRE / de ! ARMEE d' ORIENT“ i žig Vojne pošte Vrhovne komande bi. 999 sivozelene boje.