Filatelista

JUFIZ XI - ARTISTS STAMPS

Prof dr Dragoslav Đukanović

Asciacija filatelista Jugoslavije izdala je povodom Jufiza XI umetničke vinjete (nalepnice) koje su medju nekim sakupljačima prihvaćene pod opštepoznatim nazivom Cinderelle. Ovo izdanje umetničkih maraka (artists stamps) predstavlja jedan od klasičnih objekata mail arta.

Autor slika prikazanih na vinjetama je mr Tatjana Simonović-Ljubomirov, koja je završila Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu i magistrirala umetničku fotografiju na istoj akademiji. Na vinjetama su prikazane tri fotografije iz ciklusa Nezavisne tišine. Ove fotografije su vid umetničke pobune protiv nasilja.

U tekstu kritičara, u katalogu koji je pratio njenu magistarsku izložbu, o poetici radova ove umetnice kaže se da: Otisci u asfaltu prouzrokovani delovanjem različitih faktora nagoveštavaju neke oblike i simbole, koji snimljeni pod odredjenim svetlom i digitalno obradjeni, dobijaju neke nove osobine. Na taj način je iskazana lepota mikro-stvarnosti.

Tri izabrane fotografije date su kao triptih, po nazivom Sunčev DNK. Kako je DNK (dezoksiribonukleinska kiselina) nosilac naslednih osobina, njena važnost je istaknuta time što je 'nominala' vinjeta izražena u DNK. Na dve vinjete, u donjem levom uglu slike odštampan je: 1 DNK, dok je treća bez ove oznake. Uz to, u gornjem levom uglu dat je natpis: Sunčev DNK. U desnom donjem uglu je ime autora, a ulevom donjem i desnom gomjem, tekst: Jugoslovenska filatelistička

43

izložba - JUFIZ XI. Svi tekstovi su latinicom. Na donjem rubu svake marke, neposredno ispod slike je sitan tekst: 23 - 28. IX 2002. Beograd. Vinjete su smedjesive boje na svetlijoj podlozi, a slova su boje cigle. Štampane su tehnikom višebojnog ofseta, na 70-gramskom papiru sa mat gumom (proizvodjač papira Radeče- Slovenija). Štamparski tabak sadrži 24 vinjete, rasporedjene u četiri reda sa po šest vinjeta. Raspored je takav da se tri različite vinjete nalaze u istom redu jedna do druge. To znači da tabak sadrži osam serija (triptiha).

Ukupno je odštampano 450 tabaka. Od toga broja 150 je zupčano, 150 nezupčano, a 150 tabaka je delimično zupčano. Naime, u delimično zupčanim tabacima zupčanje nije izvršeno po ver!tikali izmedju prve i druge i druge i treće vinjete, tako da svaki triptih čini celinu zupčanu po spoljnim ivicama. Zupčanje je češljasto, pri čemu su često zaostali kružni komadići papira u perforacijama.

Neki kolekcionari nalepnica, lepili su ove marke na pisma i dopisnice, pored redovne frankature na pošti koja je bila otvorena na Izložbi pa su ih čak i žigosli poštanskim i prigodnim žigovima.

Nema sumnje da će ove zanimljive nalepnice naći mesto u mnogim zbirkama maraka neobičnih sudbina - Cinderella.