Glas naroda

152

седну поред лонца, па удри вијај пасуљ или ваљушак по оној води. Једва наиђе сирома на које зрно. А јело је скувано, да те Бог сачува. Чорба ништа друго није, него врућа вода. Ла бар никад нисам читао, да лекари врућој води приписују таку моћ , која гладнога наситити може. Тодико само знам, да човека напне. После ручка наш се човек напије опет вруће воде. Истина ова је од сунца загрејана. Тако после и веле : ао тане му , шта је то, све ми се бућка по трбуву? И небућкало се! .Лако је онда бити јак и сјајан, веле наши људи. кад се у кући находи по који папак или кожура, кад у оџаку виси сланина као шака дебела. И ја велим тако. За то, браћо, паори, чувајте у оно време, кад имате сувише, за радне дане, где нема ништа, па ћеш и ти бити светлији и дебљи, те ће ти и радња сјајнија и маснија иити. Кољи те пилиће и ту живину, па једи, док радиш, и онако ће ти поцркати без да хасне од ње добијеш. Немој тако лудо штедити. Штеди кад треба, а не ма кад. Кад радиш једи лепо, а кад не радиш како можеш. Ово нека ти је на поуку и владај се по томе. Т.

ЕЗ ИСТОРИЈЕ. Србн под вдадаоцима од .тоас Исмањинс. I. Стеван Немања, велики жупан. Немања је у једно саставио све србске земље, па тиме увећао снагу србском народу. Он је био кротак, побожан, научен. одарен великим духом и постојаном вољом, те је тако имао сва својства, која су нужна, да се сврше велики послови. Народ је Немању волио и био му одан, а то је био најтврђи основ, на ком се развила сва немаљина снага. Еад се Немања утврди у власти над србским земљама, удари на неке пределе, који су тада били под Хрватством, и освоји их заједно с градом Котором. Грцима то није било право, на су попреко гледали на Немању, али му не учинише ништа. Наскоро за тим уђе Немања с војском у Восну, па и њом овлада, ма да је од неког времена она стајала под врховном управом угарских краљева. Док је био у животу цар грчки Манојло, Немања је живео на миру с Грцима. Но кад Манојло умре, Немања намисли заузети од Грка земље, где је живео србски народ. Он се удружи с угарским краљем Белом III. и удари на грчке земље. Угарском краљу умре тада жена, и он се врати у своју земљу, а Немања настави рат с Грцима, сруши им град Средац (Софију ) и заузме нпшку и призренску област и више градова. Наскоро за тим удари и с друге стране на

Грке, отме од њих Далмацију и Дукљу, освои и разори многе градове (Скадар, Бар, и друге) па уништивши грчку власт над тим странама, утврди у њима сам себе. Немања је после тог још једном војевао с Грцима, па је и тада задржао све земље, које јепре тога од њих отео био. У то доба покренуше се многи хришБански народи, да од Турака отму света места, где је некада Христос Спаситељ живео, чуда чинио и страдао. Баш за немањине владе подигаосе био својскомнемачкицар Фридрих I. и упутио се Дунавом преко Дариграда у Азију, да удари на Турке. Стеван Немања дознавши за царев долазак, спреми много ране и богате дарове, дочека цара код Оршаве, преда му за војску рану, а њему богате дарове и силне новце. Фридриху је то било врло мило, да за то допусти Немањи, да се може звати краљ, Немања се није хтео тако звати, јер му је главна мисао била, да утврди своју државу, коју је тешком муком створио; па је с тога и тражио на све стране иријатеље. Кад је Немања споио све срнске земље, одрече се државне управе и преда је своме најстаријем сину Стевану, кога назове великим жупаном. Мла^ему сину даде да управља Зетом и назове га великим кнезом. Још му је наложио, да се добро пази са братом својим Стеваном и да му као глави државе буде покоран. Скупштина, коју је тога ради саставио, пристане на његову жељу и потврди оба сина у достојанству њину. Из тога се види, како код Србина никад није самовоља могла маха отети, јер у свима већим и важнијим пословима морали су краљеви и цареви народ слушати и с њиме се договарати. Затим оде Немања у манастир Раваницу и закалуђери се по примеру свога сина Саве. Ту добије име Симеон. Он је умро 1200. године. Немања је врло знатан србски владалац. Он је у једно саставио србске земље, које су пре биле раскомадане на више старешина, и својим делима показао је србским владаоцима правац, ког им се ваља придржавати, па да своју државу сачувају и рашире, своју владу утврде и оснаже, и свој народ доведуда буде знатан и славан. Осим великих заслуга, које Немања има за државни живот србског народа, он је врло знатан и за србски црквени живот. Он је у Србији подигао многе цркве и манастире, од којих манастир Студеница и данас проповеда славу његову и србског народа, и утврдио је нравославну веру у србском народу, утаманивши аријеву јерес, која се почела ме!)у србском властелом јако распростирати. Он се и о изображењу свог народа старао, и у томе је предњачио свима својим држављанима, одгајивши своју децу. Једном речју, Немања се свим силама трудио, да учини, да буде србски народ срећан и славан.