Glas naroda

247

„„Ваљда, чедо, помркује „„Какав стари брест!"" Ад у цури све силније Зда се буди свест. И оиет се задимио Жути ћндибар. И опет се поновио Чудновати шар. „Зар невидиш облик црни ? „Зло је по нама! „Мрко чело, мрки брци. „Мрка долама." Селим паша мирно пије Жути Еилибар Све се гушће стакдом вије Чудновати шар. „Леле мени, жалосници, „Сад је баш одја'о!" Тек што рече, на ложници Шкрину врата — јао! Шкрину врата на дворани Шумом, шкрипетом, Ме^ довраци јунак стоји С пушком запетом. Тетик лула, чибук црни Дев је голема, Мрко чело, мрки брци, Мрка долама. Задимио чибук страшни, Нештедимице, На прозору дим се вије Чак до гредице. Вуновно се дим за димом, Вије као и пре, На прозору слике шара, Од којих се мре. Л. КостиЂ.

Р А 3 Н 0. — Природно чудо. Око Сенте у житама ухватили супре иеки дан зеца, еоји има две главе, два врата, чегир увета, чехир ока и две ноге. Врат се еод шхећке разделиоу двоје, теје свака пола за себе израстда. Еад су га распарали видеше даје срце тог чудноватог зеца веЕе него што обично зечије срце бшва; бела џигерица и црна сасвим су у реду развиле се. Ту занлмљиву животињу иснунипе. па Ее је ставити у сенЕански музеј. — Неки пештански новинар израчунао је колико мора варош Иепиа или њезини становници да плате кирију о д И лијна дана до свих светих (новембра) даклејза три месеца. Ево колико; нутарња варош шгаКа годишња кирпје 4.896,8941 ф.

предграђе леополдово 5,316889 Фор. иредграђе терезијанско 4, 424,332 Фор., нредгра1)е Фрањино 1,192,966 ф ., предграђе јосифово 1,894,364 Фор., са окодипом свега дакле укуипо 17,725,745 Фор.. годпшње по томе додази на три месеца 4,431,436 фор. То је новац кога је данас при новчаној оскудици тешко набавити а н обртност мора натити, кад јој се толики новац одузме. — Са више страна јављају да багрени ове годинз веК по други нут цветају. 11 у нажој окодинн опазисмо то исто. Еи најстарији људи се несеПају да је тога још кад било. — У Загребу је на1;ен огртач краља угарскога светога Вдадисдава, за којп се веП впше столећа држало да је изгубљен. У орману где је на!;ен. стоји јасно и читко латииски написано да је то огртач баш св. Бладисдава — Дете бодрог духа. У Темишвару се десило да је неки дечак од 10 година седео сам у одаји и своју лекцију учио. Пред њим је на столу горела лампа са детролеумом. На један мах падпе лампа и горуПи иетролеум разсусе но целом стоду. Дечак уместо да поче јаукати оде орзоуједан Ношак одаје, узеде пљувоницу, те са црним неском посу по пламену. Иламен се угаси и само је чаршав и сто нешто опаљен. — Грозан елучај десио се нре неке педеље у Америци. Славила се усномена дана, ког су се Американске државе сјединиле. Том придиком беше свакојаких нозорја и цеки ироФесвр хтеде да и сам нринесе к свечаности тога дапа. Хтео је пред силпим светом да се уздигне на ваздушноЈ лопти. Донесоше „луфтбалон'' почеше га пунити топдом паром. Кад је напуњен смијони нроФесор седе без бриге у кошар што беше нривезан за ваздушну допту са неколико ужета, даде знак —исанајвеЕом брзином подиже се уз бурни ускдик множине света Уздигао се веЕ тако високо да му лоита изгледаше као малено буренце кад ее на једанпут лопта — изврну, н оддети гореунедоглед. Сиромах професор поче у кошару надати из тако ужасне внсине, као зналац помогао бисетимеда изнад главе дигне кошар, ваздух би подишао под кошар и он би ое без новреде енустио. Тому испаде за руком и већ се приближио земљи на 100 хвати висине, када му руке изнемогоше; он упусти кошар па се сав згрчи те као сињи камен групе о земљу. Кукавни научењаче! Ииједна кост не оста цела, лежао је сав у крви и издомљен. Јзрок зашто је донта одлетела, тај је, штоније била оплетена свуд унаокодо ужетом, него тек на два три места, па се тако измаче. Лопта је доцније пала. Скупљени свет ирепао се кад је кукакви смелац пао, но за кратко време хладнокрвни Американцн наставише и сврпшше своју сдаву.

ШТА БЖВА 110 ОВЕТУ. — Био се пронео глас, да је кнез Никола црногорски нападнут п у лице јако рањен; сад се са свих страна јавља да је тај глас тек пука нзмишљотина. — Угарска је на бечкој изложби добила почасну диплому на своја изложена учевна сретства. — Новине јављају да се јашшски цар сирема да ноходи Јевропу и да том приликом посети Беч и изложбу; а за персијскога шаха веле, да је од римпапе добио позив да сврне мадо и у Рим. Не зна се, хоће ли шах поћи онамо. — Бечко ратно министарство издаће нову наредбу за авансирање оФицираио томе како се има вршити војничка служба. Надају се да Ее та наредба бити боља од досадање те да неЕе њи толики одлазити из војнпчке службе. — На карловачкој срп. гимназији одржан је ових дананрви испит зрелости са седам ученика и ео што веле са лепим успехом. Сретно било и у будуЕе! — Новосадска варошка реална школа повисиЕе ее ла да буде потнуна; с тога ће идуЕа шк. година почети и са четвртим разредом и сваке, године отвараЕе се но једанвишедок се ненопуни до шест разреда.