Glas naroda

ВРОЈ 48. „Г Л А С Н А Р 0 Д А.» ГОДИНА IV

1

Саве било је нредложено 65.914 а одобрено 83.914 ф . Као што се види, код Хрватске и Славоније уме се штедити. — Талианека народна скупштина одредила је дасечувеном јунаку Гарибалдију, који је са шаком људи освајао краљевине, даде годишае 100.000 динара пензије. Влада је досада сама нудила Гарибалдију да му помогне али он нехтеде од н>е примити ништа. Сам краљ хтео му је много учшшти но ноносни јунак нехтеде ни од њега ништа да узме, ма да је дотле дотерао да је и ла!;ицу своју продао, коју му јекраљ испод руке за 80.000 ф . прекупио, што ни близу не вреди. Новце ове послао је по једном Талијану сину своме, но Та лијан побегне с тим новцима у свет. ВидиИемо хоБе ли узети, што му народ даје. — Чешке новине проносе глас, да кнез Милач хоКе да узме кВер гроФа Андрашија што неверујемо. — Најважнији је догађај ових дана променаминистарства у Србији. Врло велика већина посланива, које је народ бирао није задовољна са данашњом владом, него иште, да се Турцима неверује, да се браћи својој и ван Србије помаже, да се народ спрема за земан јуначки, и т. д. иште све, што Србин искати мора, коме је веН дотужало чекати. ТавеЕина хтела је, да се то светломе кнезу отворено из скупштине каже. Влада је против тога била и у скупштини је само са три гласа надјачала. Три ко ни један. Кнез је увидио да влада нема у за се поуздану веВину у скупштини и ова даде оставку а жнез прими, те изабра нове министр е а то су: ЧумиЕ председник, после: Дирођанац, Стојан НоваковиК Каљевић (б. уредник „Србије") Богићевић Протић Љ. ИвановиК. Скупштина се одложила до светог Саве.

РАЗЛИЧНОСТИ. (Каква је хрђава управа у Срему) види се отуд, што из Вуковара преко листа „Народности", позивају народ, да побележи какве покоре по срезу и ошптншма чине власти, па да из сваке општине по један јали два човека иду на тужбу у Уагреб. Јер је, вели се, народтако гоњен, да устаје на зло. У једном месту убише кнеза. У Гргуревци пуцаш;е на бележника. У Илоку на сиду протера народ кнеза и т д, (у Кукујевцу) гради се из земаљске благајне, у коју Срби лао и католци улажу парохијални дом католичком жуппику за 8000 ф . а вр. поред роботе општинске. Срби немогу ни од черпиЕа своме пароху да куКу саграде! (Спори судови ).Читамоу „Народности" како сеод осечког суда великог споро пресуде добивају и криве се писарикоји отежу с пренисом пресуда. II овде и свуда мож"т оседити док пресуду добијеш, али пеПе бити сами писари криви. (Истрага против вршачка магистрата.) У Вршцу изађе недавно безимена књижица, у којој се доказује, како магистрат хрђаво управља саопштинским имањем,јер је за три године начинио по милиона дуга и т. д. Магистрат је позвао в. жупана да он истражи је ли истина то што се проноси по вароши. (За подмирење општинскатрошкау Новоме Саду) одредилаје последња скунттииа да се на сваку ооринту државна данка 24 новчиЕа општинска данка плаВа. (Народне кујне) У свима веВима варошима поотоје тако зване народпе кујне, из којих се сиротињи за буд зашто, за пет шест новчиКа даје добар ручак. Тако „благодјејније,, установљено је ово дана уПешти иБудиму, де је сиротиња грдно притисла. Богаташи и други добри људи којима је Бог нешто више дао, прилажу да се те кујне могу одржати,

и право је и паметно >'е, боље депим, падати се кажехвада, него ружним, јер глад очију нема, млоги ће пре отетинего умрети. (Разбојничко дело). Јесеаас негди нападну разбојници на куКу српског свештеника у Суботишту. Девојчица кћи свештеникова скочи кроз прозор и отрчи општинској кући по помоћ Кнез са два војника дотрчи, по један разбојник пукне и кнеза на место убије, а другирани једног војника. Злочинцима не може да се у^е у траг. (Нашто се шајкаш одселио у Србију). Из Госпо1)инаца одсели се један човек. који је имао својих 8 ланаца земље и могао лепо живити, у Шабац. Око Шанца има много салаша по којима већином бегупци допови живе као одаџије- Хуље неке од тих внајући, да је продао земљу те да новаца има, дођу му на кућу испребијају га и отму му новце. Сад седи као некада Израиљћани на рекама вавилонским и плаче сећајући се Госпођинца. (У Крижевци) изабран је за посланика на хрввцки сабор народњак барон Ожеговић, градоначеоник крижевачки.

Позив на предплату. Још три броја „Гласа парода" има да изађу у овој години. За то време ваљало би да приспе претплата за нову годину, једно што је нужно да знамо колики ћемо број штампати, а друго што од нове године пећемо никоме моћи на вересију лист шиљати, да нам посао чист буде и да не морамо мољакати за свој ро^ени новац, те с тога и скупљаиима овим јављамо, да ћемо само оним уписницима њиховим лист шиљати за које нам готове новце пошљу. По радосним приликама, које нам се досад јавише, судимо. да ће овај лист од нове године лепо се раширити по српском свету, те с тога остављамо му стару цену. Да би читаоци на страни могли недељом, када су доспешни за читање, лист добијати, излазиће лист од нове године четвртком сваке недеље. Ми идемо за тим да листу цену спустимо и да га по спуштеној цени управо у кућу претплатницима достављамо, јер много је њих, којима се недеси ситна новца у џепу, да новчић писмоноши даду, те тога ради и лист напуштају. Али то зависи од уписника, што је више претплате, тим ће лист јеФтинији бити. Скуиљачима остаје онај проценат, који смо у броју 44. овога листа рекли. У Новоме Саду 1. децембра 1874. Уредник и издавалац.

власник „задруга за српску народну штамнарију. 1

уредник Нанта Ноповић.

Српска народна задружна штампарија у Новоме Саду 1874 год.