Godišnjica Nikole Čupića

360

И тако се продужи рат и 1738 год.

У овој су години покушавали једаред Турци, да ступе у погодбу са Немцима, и да се, ако је како год могуће, измире с њима.

То је било Јула месеца 1738 год. кад су оно Немци потукли Турке код Корније и кад је турска војска била напустила у сљед овога и опсаду Оршаве,

Тада се је показао велики везир склон на мир и договорио се је био с Немцима, да херцог лотришки дође у Јагодину, а он да дође на Мораву (у Ћуприју), па да се састану гди год на путу измвђу ова два места и ту да се договоре о миру на само и без икаквих страних посредника.

Но херцог лотришки не сачека одређено време, већ оде пре овога као болестан у Беч, мислећи да га у овим преговарањима заступи његов заменик генерал Кенигсек. |

Међутим велики везир Еген-Паша, није ктео да зна за везира Кенигсека, и кад је чуо, да је херцог лотришки отишао у Беч, није ктео ни да идеу Ћуприју, те се тако овом приликом није ни дошло до преговарања о миру.

Можда је ова ствар испала овако и зато, што су се догађаји код Оршаве и Корније убрзо за овим изменили у корист Турака, пошто су Немци, као што знамо, одма после овога нагло одступили к Смедереву ж кК Београду.

У сљед несрећа, које су постигле немачку војску 1738 год. решила се на крају ове године и Немачка, да прими посредовање Француске, и Немачки цар, дао је 15, 4 Октобра те год. пуномоћије маркизу Виленеву да и у његово име може да преговара с Тррцима о миру и да може да закључи примирије па и мир, под извесним условима.