Godišnjica Nikole Čupića

377

9. Одобрава се свима хришћанима у Турској, слободно исповедање своје вере, зидање цркава и посећавање Христова гроба.

10. Заробљеници из овога и из прошлога рата, који се налазе у затворима и по апсанама, пустиће се у слободу најдаље за 60 дана по потпису овога уговора. Заробљеници који се налазе код приватних људи и који нису променили веру, откупиће се. Гди се не узмогне да дође до погодбе узајамним договором, решиће о цени, месне судије. ,

11. Грађанима оба царства слободно је трговати у суседном царству; њима ће се уважавати посоши и заставе њихних земаља, и само ће се плаћати ђумручина. Турци ће гонити гусаре и морске разбојнике.

12 (Трговина немачке са Перзијомј.

13 За" време од једнога месеца дана, одредиће се нарочити комесари, који ће обележити границу између Турске и Немачке сходно овоме уговору.

14 Границе, које се овако одреде, уважаваће се, и власт једне државе, неће смети никад да пређе преко границе у другу државу нити ће смети да упражњава, тамо своју власт.

15 Кавге на граници, расправљаће изабрани комесари. За веће и значајније сукобе, јављаће се царевима. Позивање на мегдан (дуел) грађана друге државе, забрањује се најстрожије.

16 Упадање у туђу земљу, опустошавање ове, пљачкање, и робљење људи, забрањено је и казниће се најстрожије. 17. У случају нових заплета и (сачувај Божеј нових непријатељстава између оба царства, известиће се