Godišnjica Nikole Čupića

381'

и генерал Најперг и послати у затвор и то Валис у Сигет а Најперг у Раб.

Најџерг је кривљен нарочито зато, што је прекорачио границе свога пуномоћија закључујући засебан мир без саучашћа Русије.

Одређен је одма и војени суд, који ће да им суди, и овај је отпочео да ислеђује ствар.

Но суд је нашао да су окривљивања Па јИврка неисправна.

За кривицу, што је Најперг закључно сепаратни уговор о миру, те је изгледало да је изневерена савезница Русија, и што је тиме прекорачио границе свога пуномоћства, суд је нашао, да не постоји, јер је у царевом пуномоћству и у упуту, стајало, да се може да, закључи уговор о миру и без Русије, пошто се и Русија није држала при својим операцијама онога што је и како је било уговорено, него само да се одреди рок од 4 до 6 месеци у коме би Турска морала да закључи мир са Русијом, ако би Русија пристала на услове које је велики везир нудио 1738 г. Међутим ово је сад било бата нарочито уговорено.

Најперг је даље окривљиван, што је отишао у турски логор хитно и сувише рано, а суд је нашао, да нема ни у овоме никакве кривице до Најперга, јер су изнешена пред суд писма царскога министра још од 5 Августа нов. 25 Јула ст. с којима се наређује да Најперг иде у туртки логор ома како га велики везир позове, а и цар је, кад је чуо да је Најперг отишао у турски логор и писао и говорио, како се томе одвећ радује и како очекује са нестрплењем лепе успехе од Најперговог споразума са великим везиром.

Најпергу су још уписивали у кривицу, што је хитао сувише при закључавању уговора. Међутим суд је на-