Godišnjica Nikole Čupića

425

ралности и у толеранцији, да би је могли у такој прилици и тако живо показати. МИ ми још највише мислимо да се с те стране можемо поновити од браће своје западне цркве! Видите да у нас има још много прејудиција, које нас јако стежу за варварство. Молим вас, кажите ово г. Јов. Бошковићу, не заборавите«.

31. Јануара 1867 писа ми ово:

„До сада сте јамачно већ примили најновијега Књижевника. Како он престаје излазити уступајући Академији, мислим да би добро било кад бисте мало више о њему проговорили имајући на уму све што је до сада урадио. Молим вас, поправите у мом чланку на стр. 586 у, вр. 1 оздо о мјесто у, на стр. 587 у врсти 20 крајње м. скрајњг, на стр. 589 у вр. 5 та м. за. Друго којешта опазићете сами да су штампарске погрјешке. — Сада бих вас молио да ми учините љубав за коју бих вам био веома захвалан, а то је да ми добавите добре и "лијепе гусле. Може бити да се могу добавити од робијаша, али ви ћети боље знати негоја гдје бисте их нашли: најмилије би ми било да буду онаке каке су највише 'у обичају, без претјеривања у накиту и без икакога модернизирања. Ја сеу томе са свијем ослањам На вашу љубав к тој народној ствари нашој. — Наша Академија још чека да буде потврђен покровитељ и предсједник. У осталом спрема се да што прије може што штампати. Много смета у овај пар и то што још нема стана; а нијесмо ради задовољити се чим год, да се не рече послије:'ето може се и тако.«

А 18 Марта 1867 писа ми:

„Ево вам Рогога гдје је почетак оном чланку о школама. Али вас молим да ми га овамо вратите по што га употребите. Подајте и г. Гавриловићу нека прочита; знам да ће га јако интересовати.

»Од Јагићеве књиге још није ништа наштампано премда су сложена 2 табака. Још не 'долази хартија. Јагић ће вам слати табаке.