Godišnjica Nikole Čupića

„о Р"6__"_„ ЛР"

ЈР"

УУ

"Р->

ИД" УТУРРГ

УРИНУ У ЧРЕЕ

ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ 309

клетва рачуна тежа од других. Сликају је као младу жену одевену у црквене одежде: на глави јој царска круна, а у руци мученички крст; над главом натпис „Света Недеља“. Така чудна омања икона налази сеиу самом катедралном манастиру.

Митрополит Сава је седамдесетогодишњи стараца 45 година је архијереј. Дволичан је, лукав, глуп, злобан, непостојан, притворан, а најгоре је што је лакоман на новце, па макар би то стало и народног крвопролића. За врло мале новце разрешава убијство, а ако му рођаци убијеног даду мало више новаца он дозвољава убити мало пре разрешеног убицу. За мале новце разводи мужа од жене и венчава с другом ; његове рођаке такав развод не кошта ништа. Три његова рођена синовла. браћа Петровићи, отерали су прве жене, и оженили се другима. Ови и други примери увели су много развратних обичаја у Црну Гору, тако да су они овдашњем хришћанству постали са свим обична ствар. у

16-ог. авг. Кнез је послао которском губернатору писмо им изјавио своје незадовољство, што овај није пропустио његовог посланика потпуковника Херсдорфа (Гл. стр. 117).

Истог дана дошли су кнезу сердар и кнезови црмничке нахије и донели неколико лубеница и грожђа. Почашћени су вечером и сутра дан ручком.

17-02. авг. Становници црмничке нахије дошли су да се туже код кнеза за пљачку и насиља што су прошлог рата с Турцима учинили једни другима. Да би се прекинули ти спорови, који се никад не могу расправити, наређено је: 1) да се заборави све што је до сад било, и 2) да све жалбе које би се унапред појавиле суде и расправљају сердар, кнежеви и главари, а о врло важним случајима да се доставља кнезу.