Godišnjica Nikole Čupića

310 ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ

=

18-0%. авг. Кнез је послао писмо барском епископу који се налазио у Котору, којим му доставља да је несугласица између становника спичких римског и грчког закона произишла против његове воље, и да је са његове стране препоручена узајамна дружба и мир, о чему и он — епископ — са своје стране може уверити цео народ своје епархије. ИН

Истог дана добизено је извешће да су руске лађе дошле к спичком брегу у намери да истоваре прах и олово. Како су се и млетачке команде почеле јављати на својим границама, кнез одмах пошље графа Војиновића са једним сердаром и неколико Црногораца давши им потребна упуства шта да чине, ако Млечани буду чинили какве препреке истоваривању.

19-07. авг. Становници села Саочана (2) послали су кнезу четири човека с молбом да их прими под руску заштиту. Кнез обећавши им помоћ и заштиту нареди да положе заклетву, и да им колико је нужно патрона, да се бране од непријатеља.

Село Саочани лежи међу високим горама и веома [е згодно за одбрану, тако да становници и ако их нема више од 200 слободно могу задржати непријатеља; сем тога, како је близу Црне Горе лако им се може послати помоћ.

Истог дана побегла су два човека из которског гарнизона и јавили се да ступе у службу.

90-ог. авг. Добивено је писмо од брђансхог војводе Илије Дрекаловића којим уверава о готовности својих Брђана да се лате оружја против Турака, и моли кнеза да искупи из невоље 9 Брђана који су у подгоричкој тамници.

Истог дана послао је кнез писмене наредбе у све црногорске нахије да се не чине никакве сметње људима које било вере, који ои хтели за што се њему жалити,