Godišnjica Nikole Čupića

ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ 31

и да се не јавља страним људима о томе шта се догађа у Црној Гори.

91-0о2. авг. У 11 часова пре подне митрополит Сава дошао је са свога подворја и пришао церемонијално по архијерејском обичају у цетињски манастир. На вратима црквеним срели су га остали монаси. При првом састанку изговорио је којекако многолетство високој породици руског двора и синоду. Замољен да седне, провео је неко време у лудим разговорима, па оде к патријарху, и с њим се помири. Не може се рећи да је ово помирење било искрсно, јер подозрење митрополитово да му патријарх не узме власт у народу изазвало је у њему непомирљиву мржњу, која ће се свршити његовом смрћу.

Истог дана послан је одговор војводи Илији Дрекаловићу по брђанском архимандриту Семиону (2) и Ивану подгоричанину са 875 дуката да се искупе заробљеници брђански међу којима је и син Илијин.

29-02. авг. Белопавлићки војвода послао је три човека да јави кнезу у име целе нахије да очекују заповест да се лате оружја против Турака. Сем њих била су још двојица. који су изгледали врло сумњиви, те је један задржан под стражом а други послан војводи ла донесе од њега писмено оправдање.

Тога дана јавило се девет бегунаца из которског гарнизона.

93-е2. авг. врати се граф Војиновић, што је послан да види оне лађе што су пристале к спичкој обали, и јави да се истина у мору виде две лађе, али се због даљине не могу разазнати заставе, и мисли да ће бити улцињске татране, које ходају поред обале да би спречиле пристанак руских лађа, ако би дошле с каквим товаром за Црну Гору.

Истог дана јавило се седам бегунаца.