Godišnjica Nikole Čupića

934 ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ

је обећао да ће им се коњи вратити ако за то од Турака буду гоњени. |

5-0: окт. Вратио се граф Војиновић из К. Новог и јавио да је нашао поузданог капетана и да је сретно све извршио, што му је било наређено.

6-02 окт. Јави сердар катунске нахије Вукотић за убиство што се десило у његовој нахији због крађе. Некоме је украдена овца, и овај не знајући лопова убије из пушке другога на путу. Одмах је наређено да се убица доведе на Цетиње, али га нису нашли. Све убице обично беже у Турке и приме мухамеданство, а оставе децу и рођаке да се на њима свете рођаци убијеног. У Црној Гори свака глава се плаћа двема или 90

· дуката у новцу, али се ретко новцем исплаћује, него ___готово увек главама.

7-02. окт. Како је већ било решено изићи из Црне Горе требало је уклонити се са Цетиња, те кнез јави митрополиту Сави да због велике јесење кише и снега који овде због висине много раније почиње него у другим местима, хоће да пређе у Црмничку нахију у манастир Бурчеле. Митрополит као млетачки шпијун да би лакше могао слати извешћа у Котор предложи други манастир Стањевиће, не далеко од Будве. Како је ово место згодније било за излазак то кнез прими.

8-02, окт. Прво се почело са Ст. Малим. У по ноћи кад су сви спавали нареди кнез да се спреми коњ и тихо изведе Степана са неколико Славонаца и капетаном Пламенцем пошље га у Стањевиће. За ово није дознао ни један Црногорац јер се бојало да Црногорци угледавши га не направе какав метеж и да га не отму.

9-ог. окт. у 11 часова пре подне отишао је кнез са вишим официрима праћен Славонцима и млетачким војницима, којих је било до 50. За њим је отишао патри-

јарх п митрополит Сава са неколико монаха и људи