Godišnjica Nikole Čupića

336 | ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ

варима нечувена нечовечност само се у једној Црној Гори назива пљачком. Кнез саслушав жалбу са великим сажаљењем одмах је наредио да се врати све што је отето а кнез са сином да одмах дође у Станевиће на одговор.

11-0о2г. окт. Има већ неколико дана како се потврђују гласови да ће скадарски паша да удари на Црну Гору. Он има под собом неколико хиљада војске, и још само очекује Бошњаке, па да нападне. Улцињски разбојници међу. тим непрестано страже по обали. Три њихова велика брода видела су се јуче уб часова пре подне близу Будве. Како је море било тихо стајали су ту до 2 "часа по подне па отишли к барским обалама.

12-02. окт. Депиловски кнез дође са сином у Стањевиће; извињује се да он ништа није крив за пљачку и разорење села, јер је то учинио син му без његова пристанка. Знајући познате злочине, неверу, издају и друге безбожне особине којих је пун гадни живот овог неваљалог човека није му се могло веровати да је то било без његовога знања. Није могуће да он будући сам разбојник не зна за разбојништва свога сина. Али кнез укоривши сина му нареди да се врати што је отео и у напред да се то не чини.

Истог дана у вече добивено је писмо од графа Ал. Гр. Орлова.

13-ог. окт. С нестрпљењем се очекивало извешће од оног капетана коме је граф Војиновић поручио да купи брод и спреми га за прелаз из Црне Горе у Италију. На послетку дође од њега глас да ће идуће ноћи бити близу Будве нг'раније означеном месту и чекати путнике. Ово је чувг у великој тајности и нису се чиниле никакве припреме за одлазак да се не би дало повода подозрењу оној множини народа што је ту била, Тридесет и три млетачка војника послана су у Котор с писмом по оном истом Марку који се у Стањевићима десио и који је пре