Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 83

су имали добре коње и с њима препливали преко Дрине, подлегло је српском ножу и српској оштрој ђорди.

Несрећни Мараш као роб у Милоша, опазио је и познао пред чадором овога, главу свог најмлађег сина, кога је посекао Скерла из Липовца из крагујевачке Јасенице.: Сразмерно губитку турском, губитак Срба у мртвима и рањенима био је мален и незнатац.

Међу погинулима Срби су оплакали тада, две своје дичне и поносне војводе: Милића Дринчића, који је, у дочекивању Турака на вратницама њихова утврђења, погођен пушчаним зрном у потиљак, остао мртав на месту; и младога и дичнога војводу Симу Ненадовића, који је у налетима својим на турски опкоп, пао мртав заједно са својим пратиоцем, капетаном Милисавом , од турске пушке.

Међу рањенима били су од чувенијих и познатијих Срба : Хаџи-Милутин Савић Гарашанин и Цинцар-Марко Костић,“ који су се одликовали својом храброшћу у боју на Дубљу, као и у многим бојевима пре овога, у другом устанку.

Саломивши ову турску силу на Дубљу , Милош је учинио тиме крај непријатељствима српским и турским на овоме крају Србије, у другом српском устанку.

Бојем овим на Дубљу, Срби су се обогатили многим турским, лепим и богатим оружјем, богатом турском спремом и силом бесних и лепих хатова турских.

74. Шабац.

Споменуто је већ, да су Срби, под командом Илије Срдана и Панте Рабаџије из Шапца, напали једном, на

1М. Ђ. Милићевић, Кнежевина Србија, стр. 491. 2 М. Ћ. Милићевић, Поменик, стр. 766 и 796 6%