Godišnjica Nikole Čupića

84 РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

Турке на Баиру код Шапца, не дирајући у царску тврђаву, и да су тада убили туна, подоста Турака, само да би тиме ставили у неку опасност према Турцима, Мачване, и склонили их да се и они прихвате оружја и пођу против Турака.

Овде се може сада још да дода, да је после тога било око Шапца нешто Срба, који су пазили на Турке у тврђави и који су били саградили и једно мало утврђење на Баиру.

То утврђење напустили су Срби једном навалице, кад им је Милош, после боја на Дубљу, био послао Турке, који су били заробљени на Дубљу, да их они пусте да пребегну Турцима у шабачку тврђаву, не хотећи да се замера народу да их пушта друкше и поклања Турцима. Шабачки Турци, не знајући тада за намеру Срба, и да су они навлаш оставили своје утврђење, појурили су на њега и заузели га; али, кад су на то притрчали: Јаков Јакшић Панцирлија, кмет палешки Алекса Стефановић, Мали Божа хајдук, Алекса Божић Београђанин, и Риста Сарајлија и припуцали на Турке из својих пушака, Турци су уграбили само српски барјак и неколико српских гуњева, па су се, напустивши српско утврђење, повратили безобзирце у своју тврђаву.

После овога, још једном само, Турци Шапчани, јавили су се да су живи.

Кад је војвода Милош, враћајући се са Дриче, и идући у јагодински крај, пролазис поред Шапца, Турци Шапчани, испалили су на њега и на његову пратњу, један топ, но овај није учинио никакве штете, и Милош је без икаква вреда, прошао мимо тврђаву, и отишао даље куда му је требало.