Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 85

15. Ужиц ве.

Ужице и народ ужичкога краја Милош је позвао на устанак, кад и народ осталих крајева одмах с почетка устанка, ал овима то није било тако лако као осталима.

У Ужицу је живело на 1000 турских породица, и ове су давале неколике хиљаде бораца, и Турци су за то, издвојили до на 1000 својих људи, и послали их у Пожегу, те тако држали народ ужичкога краја, подвојен и слаб, да би пропао, ако би ма што почео.

Сем тога, ужички Турци, ухватили су одмах с почетка устанка и држали у затвору у ужичкој тврђави: кнеза Алексу Поповића и кнеза Василија Јовановића из Субјела, Михаила Радовића, бившег војводу, и Радована Маслаћа из рудничке Папратне, који су се после, ал доста позно, спасли из затвора спустивши се на својим појасевима низ кулу тврђаве, при чему су се кнез Алекса и кнез Василије угрували и погинули, а Михаила, свега згруваног, однео је Маслаћ на својим.„леђима и спасао га од Турака.

Ну код свега тога, народ ужичкога краја, чинио је опет, све што је било могуће само да науди Турцима колико се више може.

Одметао се у хајдуке па је из гора и из планина, у згодним приликама, силазио доле и био Турке.

Понекад су се Ужичани стицали и око самог Ужица, па су пазили на Турке Ужичане. Демир Јован Митровић, био се, неко време, настанио и утврдио на самоме Татинцу ' и одатле је претио и грозио Турцима.

За то и тако и било је могуће Јовану Мићићу, који је по ослобођењу Чачка, по поруци Милошевој подигао на Турке Рујно, и позвао Алексина брата, проту Илију

1 М. Ђ. Милићевић, Поменик, стр. 136.