Godišnjica Nikole Čupića

86 РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

Поповића , из Субјела, и кнеза Николу из соколскога краја — рачански срез — , те су и они одметли своје кнежине, да са ужичким хајдуцима и у друштву са Милићеи Дринчићем, сусретне у Дружетићу оне ваљевске Турке, који су били пошли Чачку у помоћ, и да их ту разбије и поврати у Ваљево.

После боја на Ртарима у Драгачеву, војвода Милош, опремио је опет Мићића и свога брата Јована, с нешто војске на Ужице, и да чувају да Ужичани Турци не излазе никуд из Ужица у народ, и Мићић је, пошто је дигао Рујно, дошао на Ужице, стерао Турке из окрајних својих кућа у тврђаву, и начинио је с једне стране У жица земљано утврђење и из њега пазио на Турке.

Брат Милошев Јован, стигао је на Ужице, мало после Мићића и разместио је своју војску на брду Крушчици. изнад Ужица, те је и ои одатле пазио на Турке.

И Јован и Мићић остали су ту око Ужица до пред бој с Турцима на Дубљу, кад је Милош позвао к себи брата. Јована те је с њим и с Дринчићем сишао у Поцерину и у Мачву.

76. Јагодина и бојеви с Турцима око Јагодине.

Јагодинци и Крагујевчани били су први, ван народа рудничкога краја, који су се, како их је Милош позвао, и како је и он сам устао са својим Таковчанима и Рудничанима , почели дизати против Турака у своме крају.

Војвода Милош послао је Јагодинцима, зарана, бившег студеничког војводу Поп-Филина, са својим писмима, и овај је, нашавши се са Илијом Вукомановићем из Сабанте, Пантом Тодоровићем из Црнче, Милисавом Дробњаком, писарем Нешом из Сијоковца, и Карађорђевим