Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 87

————— б –

капетаном Бошком, склонио их, те су подигли доста на-

оружана народа, и дошли с њиме на Белицу и расместили у земљани опкоп, који су ту подигли.

Скоро за тим искупили су се и дошли ту и придружили се Беличанима, Темнићани под Карађорђевим барјактаром Милетом Радојковићем из Катуна, и Николом Мандрдом из Пајковца.

Милета је био тада старешина Темнићана, али је стављен под заповедништво Вукоманићево.

Јагодина је била у то време, после Београда, први и највећи град на цариградском путу и најважније место на скели на Морави, под заповедништвом Керимпаше, Бошњака, који је имао под собом више хиљада турских војника, изабраних међ најбољима и најбоље наоружаних и снабдевених.

| За то му је и могло бити, да одвоји од тих својих војника , 1000 њих, и да их пошље у помоћ Турцима Крагујевчанима , кад су се у то време и Срби крагујевачког краја, почели дизати против својих Турака.

Ми смо већ видили разбој ових 1000 Турака на Таборишту и на Белици и овде сад имамо само да додамо још, да су Срби, после тога разбоја, заузели са својом војском и брдо Липар на путу између Јагодине и Багрдана под командом Ђорђа Парезана, те нису дали више, да се Турци Јагодинци, мрдну ма куд путем Јагодина — Београд, и да су сва села око Јагодине, иселили у збегове око Јухора, и збегови су предати Николи Мандрди да их чува од Турака с нешто српских војника.

Кад је јагодинска турска војска која је била пошла, Крагујевцу у помоћ, разбијена, помлаћена и поробљена, на Таборишту, и кад су, одмах после тога, потучени ту и Турци Крагујевчани кад су оно, напустивши Крагујевац, бегали к Јагодини, Срби, настањени на Таборишту иу