Godišnjica Nikole Čupića

88 РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

= ис пар Не ИН

селу Белици, почели су се кретати и против саме Јагодине. Пошавши једном, у повећем броју, против тога града обилазним путем, Срби су се сусрели с Турцима Јагодинцима, који су им похитали у сукоб, у селу Буковчи и ту су се потукли с њима.

Борба је вођена упорно на обема странама, и жртава у погинулима и у рањенима, било је доста и много и на једној и на другој страни, ал правог успеха није било ни на једној страни , јер су се напослетку Турци повукли у Јагодину а Срби у своје стадиште на Белици.

Срби нису доспели до Јагодине, куда су управо хтели, те изгледа де су били у неуспеху, али како су после боја, буљубаша Марко Маринковић и капетан Радован Радошевић, који су се веома одликовали и у боју на Буковчи, гонили и тукли Турке све до саме Јагодине, може се мислити да су Срби и опет били у неком надмоћију над Турцима.

Неколико дана после тога боја, пошао је Милета Радојковић са 400 Срба, своје војске, преко села Мајура, на пут Јагодина — Ћуприја, да одсече Јагодину од Ћуприје и да спречи да Турци Ћупричани не могу да долазе у помоћ Турцима Јагодинцима.

Ну Турци Јагодинци и тада су опет изишли Србима у сукоб са 1000 својих војника под командом ХарапСелима и потукли су се с њима на мајурском пољу.

Брзо по отпочетом боју, Срби су морали само да се бране, јер је Турцима ускоро дошла помоћ са Гиља, где су ови имали велику и јаку стражу, а притекло им је у помоћ и помогло још и по неколико стотина Турака из Јагодине и Ћуприје.

Ма да је било тада ту више него по пет и шест Турака на једнога Србина, Срби су се и опет држали храбро и јуначки и бој је трајао пуних 5 часова, и свр-