Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 89

шио сг тиме, што су се Турци у мрак цовукли у Јагодину , носећи собом много рањених и доста погинулих својих војника и међ рањенима и свога вођу Селима.

Ну и Срби са својим вођом Милетом нису могли избити на пут Јагодина — Ћуприја и морали су да се повуку са својим рањенима и погинулима назад у Белицу.

Неко време после тога, кад се и с ове стране Србије почела да нагомилава у Ћуприји, многа турска војска, с којом је Марашли — Али-паша хтео да продре у Београд, и да умири Србију, били су на миру и Србии Турци; ну кад се у Ћуприји стекло доста турске војске, почела је ова да прелази преко Мораве, да тражи Србе и да их напада и туче.

Тако су прешли једном Турци Мораву на два места и с два своја велика одељења војске и напали на Србе.

Једно од сва два турска одељења војске, које је бројало близу две хиљаде људи и имало пет својих топова, прешло је Мораву код Сињега Вира, и напало је на Милету и на његову војску код Дебелог Дрвета код села Трешњевице.!

Срби су дуго и дуго, противстајали навали и насртајима Турака, борећи се храбро и јуначки, ал су на послетку подлегли бројно далеко надмоћнијој турској сили.

Били су разбијени и раепрштени куд који, и срећа, што је у то баш време, пала густа магла, те су се Орби могли скривено од Турака, склонити у околне шуме, где су се опет прибрали и искупили, истина у доста раштркане, ал опет у повеће гомиле.

Милета са нешто својих војника и другова , био је захваћен и стеран у једну јаругу, ну по срећи то га је баш спасло са свима његовима.

Оно друго одељење Турака у коме је било око 500

1 МТ. Милићевић, Кпежевина Србија, стр. 20.