Godišnjica Nikole Čupića

9() РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

војника, прешло је преко Мораве код села Својинова, и напало је ту у селу, на старца Пејку , који га је бранио само са неколико српске момчади.

После дугог пушкарања. кад је старац Пејко погинуо, и кад је оно неколико селске момчади растерано куд које, Турци су заузели село, па се одмах придружили оној другој турској војсци, што је разбила Милету на Трешњевици.

Мислећи да су са Србима и са свом српском војском са свим готови, Турци, радосни и весели због одржаних победа, бацили су своје погледе на Јухор, на збегове српске, и пошли су тамо.

Ну за њима су пошли у гомилама, онако како су се, овде онде били искупили после разбоја на Трешњевици, сви Срби мислећи: боље је да се нађу ближе Турцима, да, ако ће Бог дати, како год, помогну својим збеговима.

Мандрда је из далека познао да му Турци прилазе и познао је да хоће да нападну на збегове, и за то им је похитао у сукоб до згодних места, где је разместио своје људе у заседе, тако, како ће Турци, кад буду пресретнути ватром из пушака с преда, бити у исто време, од других захваћени са страна.

Весели Турци, певајући и сладећи се унапред 6огатим пленом и лепим српским робињицама, које их у збеговима чекају и о којима су они тада само и сањали, умукли су и пренеразили се, кад су одједном и неочекивано загроктале пушке Мандрдиних заседа, спреда и са страна.

И оне гомиле Срба, што су ишле за Турцима са страна ближе задњем њиховом крају, надале су сад и осуле на Турке жестоку ватру из својих пушака, те је око Турака са свих страна. изгледало као да горб горе, тако, да је чак и Мандрда погледао на то запрепашће-