Godišnjica Nikole Čupića

96 РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

само да јој неда никако да улази дубље у српски народ и да га не плени и не роби.

Заробљенике турске, које добио на Дубљу, пустио је да се врате Турцима, а Мараш — Али-паши казао је: да му није роб, него гост; и неки дан после тога пустио је и њега обдареног, да се врати у турску војску, пошто је и њега уверио: да Срби нису устали против султана и његове царевине, већ само против злих Турака у Србији.

Па и ово није могло остати без добрих последица по Милоша и по Србију.

Мараш је саветовао Милошу да оде до самога Рушид-паше, главног команданта турске војске у Босни, да и њему све то изјави и да и њега увери о својој преданости султану.

Милош је на то пристао, ако му његов побратим Серчесма , који је био уз Рушид-пашу , са својих 1500 делија, буде јамчио за живот.

Мараш је обећао писати о томе, Милошу; али, по његову повратку у Босну и у турску војску, Милош није могао да сачека његов одговор, јер је добио вест из стадишта српског на Белици, да је и Марашли — Али-паша, главнокомандујући турске војске, која иде преко Ниша на Србију, стигао у Пуприју, и да тражи Милоша да се разговори с њиме пре него настане прелазити границу Србије.

Милошу се одмах учинило доста значајно, да оба везира, који су пошли против Орбије, траже да се виде и разговоре с њиме, и оценио је одмах да они хитају: ко ће од њих први, да се похвали султану да је умирио Србију; и за то се потрудио да и они оба знају : да сваки од њих тражи да преговара с Милошем.