Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 99

јих делија, капетан градачки Мурат Осман-Беговић, и бивши Милошев заробљеник на Дубљу, Мараш — Алипаша; и Милош се брже боље спремио, и, преко свега одвраћања од стране својих војвода и кнезова: да не иде али у чељусти, и подсећања на то, како је не давно прошао Стојан Чупић, — отишао је Турцима са пратњом у којој су били: Матија Тополац, Михаило Оташевић, који су се сами за то понудили, и још кнез Аврам Лукић, Никола Симеуновић из ваљевске Бабине Луке, Ђорђе Разлоглија писар и Димптрије тумач, Вуле Глигоријевић, кога је Милош одредио да му буде чибукџија, Јова Пазарац, који је требао да буде кафеџија, и његови момци Богић и Илија, и два мачванска кмета: Јанко Црнобарац и Живан Врачарић.

Из Лешнице отишао је Милош на Ранитовачу, одакле је вратио своју коњицу, која га је допратила дотле, па је одатле отишао у пратњи Серчесминих делија, у Брањево у Босни, везиру Рушид-паши, прешавши Дрнну на јањској скели.

Пред вече истога дана извео је Милоша пред Рушид-пашу, његов побратим Серчесма.

Милош је положио своје оружје пред Рушидом и уверио га је о својој преданости и о преданости српскога народа цару султану, и да је српски народ устао против Турака отпадника султанових и зулумћара и кр. вопија српских.

Рушид је одмах повратио Милошу његово оружје, и утешио га је милошћу султановом, па обећавши му да ће се о свему другом сутра дан с њима договорити, отпустио га је милостиво код Серчесме на конак.

Следећа два дана Милошева бављења у падалпшту турском, нису била ни мало утешна и по Милоша без опасна, и готово је изгледало као да ће да се обистини оно што су му говорили његови пријатељи, одвраћајући

7“