Godišnjica Nikole Čupića

128 општи имовински ЗАКОНИК

узрок су, те је то већ у средњем веку, у јеку нашег цветања био тако рећи најконсервативнији део у српској краљевини а доцније царевини. Његовим климатским и географским положајем објашњује се и та околност, што су се у њему сачували и најстарији облици друштвеног живота: породица |у смислу задруге), племе и браство.

Стара Зета је преживела под Балшићима Косово, за тим је продужила у непрекидној борби свој живот под Црнојевићима, а из те непрестане борбе створена је под Петровићима данашња Црна Гора. Важнији законодавни споменици старе Зете налазе се нарочито у разним повељама њених владалаца и у њиховим уговорима с Дубровником. У тим споменицима се ми срећемо с две радосне појаве: у колико су законска њихова наређења човечна и задахнута духом правог хришћанства, у толико су она с друге стране и напредна, нарочито она, која се налазе у уговорима. Али се поред све њихове занимљивости ми овде њима не можемо бавити, просто с тога, што нам то не допушта мали простор овог одељка, који се мора у главном ограничити на излагање Факата.

Први општи црногорски и брдски законик састав-

' Види нашу: Гле Вишгасће ђЊеј деп 5удвахеп , 5 гаг, 1889. стр. 39. (на по се из; Јебзећг г уегеетсћепде Весћ!вулвзепзећаћ УШ. 1Х. књиге за 1889. и 1890. год.).

2 Види опширније у Богишића : Разаш гакот, стр. 83 до 89, М. Медаковића: Повјесница Црне Горе од најстари. јег времена до 1830. Земун 1850. стр. 30 и 149. Ророте (, ВесћЕе чпа Сбепесћ, 1 Мопфепешго. Аггаш 1877., Милаковић. : Историја Црне Горе. У Задру - 1856. и Уојпотле РОг. Копзфбап п Кпег: Орби ппомшизк; хакотк та Хтгпи Согџ, 0о521гот па озбајо ггтповогзко хакоподаувфуо. Лаштеђ 1889. стр. 9— 25. (На по се из књ. ХСМ/ Вада јисов!. акад. глпап. 1 итегпозн).