Godišnjica Nikole Čupića

ЗА КЊАЖЕВИНУ ЦРНУ ГОРУ 137

уклони. — Ако ли за недјељу дана он то не учини, суд ће, по молби власника земље над којом је превјеса, наредити да севто на трошкове тога сусједа изврши. Изузетак је за маслине, којих се превјешене гране не смију сјећи, осим ако је и у колико је у какву мјесту обичај“.

«(!12. Ако сусјед трпи превјешене гране, он тад може с тијех грана сав род брати, ако иначе одређено није. Само маслине нема права ни брати ни купити; шта више власнику је њихову слободно прелазити ради брања и нупљења на земљу сусједову».

Последњи део овог члана може имати незгодних последица, но то се сад овде нас не тиче.

9. Већ на 5 или 6 година пре пута Богишићева у Црну Гору, установљени су у њој по капетанијама и по судовима протоколи ; из тих протокола су такође по предлогу Богитићевом направљени изводи.

3. Богишић је сам путовао неколико пута по Црној Гори ради проучавања на лицу места судских поступака. И тако је он личним искуством могао да види и добре и рђаве стране постојећег стања , да га тако рећи дијагностише, како би му у свом законику могао прописати сходан лек.

4. Најпосле је он путовао и у Србију у намери, да проучи тачке, у којима се народни живот у њој разилазио од грађанског јој законика из 1844. године. ·

После свих ових приуготовних радова, Богишић је приступио самом систематисању. Ово је било готово већ год. 1875., а тако су исто били тада готови и неки одељци законика. Но да би се пречистило питање о систему, и да би се прегледали израђени делови, потребно је било да се спремљено чита пред комисијом. Али већ у то време