Godišnjica Nikole Čupića

ЗА КЊАЖЕВИНУ ЦРНУ ГОРУ 158

породице међу се, него породице и њених чланова са спољашним светом». Увршћење тих ех(егпа нагнало је кодификатора , да се упусти у излагање неких конститутивних елемената породице. «Кад је Савињи у првој половени овог века тврдио, да наука грађ. права његовог времена није била на висини кодификације, вели Богишић, сматрам се за овлашћена мислити данас о науци нашег времена онако као он, барем што се тиче елемената народне породице у Словена«.

Ми смо још у уводу имали прилику да напоменемо досадашњи неуспех у кодификовању породичног права на словенском југу. Али тешкоћа тога посла се осећа свуда „С'ез| Ге]етепЕ је ршз гејгасјаге а Та соф саноп, ап тот роџг Је тотепј« вели учевни Е. Патезге,! члан Франц. касац. суда и члан париске академије наука, а год. 18361. приликом критиковања пројакта за баварски грађ. законик, рекао је већ помињати Ланг: Киг д4ав Катшеп- џипа ЕгргесћЕ 156 Фе 7ећ етпег сетејтвећа сћеп Севзе тстеђипе посћ шеће геКкоттеп». Непрестано развијање у облику саме породице, управо њено метаморфозирање, узрок је, особито на нашем словенском југу, те се с правом може саветовати законодавцима, да њено кодифицирање предузимљу с особитом пажњом. Они при овоме имају нарочито да се чувају, да је не уводе слепо у Форме римскога права, које ће је само моћи рушити и спречити у њеном природном развијању, као што су то већ учиниле приликом увођења данашњег грађ. законика у Србији и свуда, где су наишле на индивидуалан породични живот. С тога се одлагање кодиФи-

1! В. његову брошуру: Ке поџусаџц соде ступ ди Мопкеперто. Рагз 1888. (На по се из Сотрфез гепдиз дг Гасадешје дез 5сјепсез тогајез еБ ро Шучез) стр. 6.

2 Смешно изгледа кад Ардан, кога г. Дучић (в. чланак; Нови метод кодификације грађ. права у уБраничу“ год. П.