Godišnjica Nikole Čupića

ЗА КЊАЖЕВИНУ ЦРПУ ГОРУ 197

(И у случајевима за које се узимљу мјерилом... закони туђв земље, црногорски ће се судови, по својој службеној дужности, оозирати само на оне иностране законе, за које им то нарочито налаже какав међународни уговор или наредбени закон црногорски.

За све ослале иностране законе, кад се двоуми о њихову садржају, судови ће претпостављати да су једнаци са црногорскима, док саме стране не докажу да је друкчије и како је друкчије (ча. 7). |

уИнострани се закони неће никако признавати у црногорским судовима , кад су противни црногорским законима јавног реда и јавне обезбједе (сигурности) ; неће се признавати ни они инострани закони који би били противни оОлагонарављу, или би повлађивади какву нечовјечну установу (н. пр. ропство) која се не трпи у Црној Гори« (чл. 8).

Из нарочитог одсека «о узајамој примјени земаљских и иноземских закона“ (чл. 786 –- 800) у коме је у главноме усвојено начело Јех ге! 5 ае наводимо следећа важнпја наређења :

«Права и дужности које долазе од уговора, потпадају под законе мјеста које су уговорници одредили, или се по природи посла или по другим лриликама види да су они при уговарању на. уму имали, или би били имали да су 0 томе мис лили.

То мјесто може бити: иди мјесто гдје је уговор углављен, ишли мјесто гдје га треба извршити, или мјесто гдје се суди посао који од уго-

вора потјече, или најпосле мјесто које се иначе