Godišnjica Nikole Čupića

62 РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

војском коју је водио собом и за коју му је требало пуна три дана, да је превезе сву на пожаревачку страну.

За све то време прилазило је Милошевој војсци много народа пожаревачкога краја, тако, да је Милош имао око 20.000 војника. кад је пошао одатле на Пожаревац.

Пред Милоша је изашао ту и војвода Павле Цукић, и ту му је дошао и Петар Молер, те су и они обојица пошли одатле с Милошем. |

Пожаревац је био у то време велики турски град у коме је било око 2.000 турских бораца

Тахир-ага. старешина турски у граду и у свему пожаревачком округу, саградио је у Пожаревцу једанаест опкопа , од којих су три: у Шуталовој Бари, онај код џамије, и онај код цркве — сада, на тргу код Крста били врло велики опточени дубоким и шпроким рововима.

И саму српску пркву у средини опкопа, Тахир је угодио за снажну и упорну одбрану; на њеном ерову саградио је јаку брвнару са путкарницама, а зидове цркве испроваљпвао је свуд унаоколо и направио отворе. кроз које се могло пуцати из пушака.

То исто урадио је и са својом џамијом у њеном опкопу и великом турском двокатном кафаном спроћу ње.

Кад је српска војска избијајући из Лучице, пришла близу Пожаревца, и кад је коњица ове пришла јот ближе турскоме утврђењу у Штуталовој Бари, коњица турска, коју је предводио Јосин-ага, олај исти што је довео турке Видпнше у Пожаревац, напала је, на бесним хатовима својим, на српску коњицу са таквом снагом, да су се Срби распрштали куд који, а многи су осталп ту на месту мртви и међ њима Јован Вукомановић писар и шурак војводе Милоша.

Опазивши то, Милош је похитао са свом осталом српском војском ближе Турцима и јашући испред осталих делова српске коњице, грунуо је на Турке са свом