Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 63

жестином јакога пи силнога улара, и бој се наставио страшан и ужасан.

Делије су се опет пробиле кроз густе редове српских војника секући их и убијајући,

Ну и Милош је тада летео као муња с једнога краја споје војске до на други њен крај, довикујући јасним својим гласом, војницима својим, да се држе храбро им јуначки; и од једном и неочекивано, избио је са својим коњаницима и лупио Турцима са леђа секући и убијајући сад он њих. Турци су се тада помели и тако побркали, да сад они нису знали шта ће и куд ће, и аза послетку, окренули су леђа и почели су бежати нагло К своме утврђењу.

Ну Милош их и тада није испуштао из својих очију и винуо се за њима гонећи их до самог опкопа.

Од све турске коњице остало је тада иа бојишту више него половина, погипулих.

Тек што су Турци доспели до свога опкопа, био је ту и Милош са Добрачом, Молером и Павлем Цукићем и са доста Срба пешака и коњаника, и наставио је бити Турке преко грудобрана до неко доба ноћи.

Кад је бој, ту на опкопу, почео малаксавати због јаког мрака око два сата ноћи, Милош је послао Молера на Сопот, а Павла Цукића са стране смедеревског пута, да узму команпу над српском војском с тих страна, а он сам са Добрачом и многом другом српском војском, остао је са стране Ресаве и Ћуприје, на којој се дотле водила борба, пазећи сви, да се не да ни једноме Турчину маћи се ма куд из Пожаревца.

Сутра дан, до пред вече, док је Милош обилазио српску војску свуд у наоколо око Пожаревца, распоређивао је и упућивао, шта ко ваља да ради, били су на миру и Орби и Турци.