Godišnjica Nikole Čupića

64 РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

Ну ту мирноћу прекинули су Срби пред сами мрак отпочевши поново борбу на утврђењу у Шуталовој Бари и јуришајући на њега.

Јосин-ага, који је јуче, у првом нападу на српску коњицу, био онако страшан и јуначан и који је тада бранио ово утврђење, опазио је брзо, да ће се мучно одржати у њему, и зато га је одмах после првога полета Срба на њега, напустио, кријући то чак и од самих својих војника, и прешао је у утврђење турско код џамије.

И Срби су, ускоро по његовом одласку, продрли у турско утврђење и растерали Турке који су били у њему, а многе и помлатили и потукли.

Сутра дан после тога, дакле трећега дана по доласку своме на Пожаревац, Срби су, са свих страна и сви листом, надрли на Пожаревац и заузели су без борбе сва омања турска утврђења, која су Турци драговољно напустили, повукавши се у главне своје опкопе код цркве и код џамије.

Ну Срби су се на мах стекли и око ових турских утврђења, опколили их и настали тући.

Крваву и јаку борбу водили су тада Орби са Турцима на њиховом утврђењу код цркве;

Многу штету и многу рану нанели су Турци Србима с оне брвнаре на крову цркве, и ово је трајало све док Срби нису убили једнога Турчина на њој, који се био промолио кроз један отвор да боље види и поузданије погађа у Србе, и док се овај није стропоштао са врха цркве у црквено двориште посред турскога опкопа.

Ово је огорчило Турке, те су тада почели испадати из свога утврђења и нападати на Србе око њега; ну, кад су и ту, у два своја и спада један за другим, изгу-_ били доста људи и два своја барјактара, двојицу од најхрабријих и најугледнијих својих вођа, они су се ока-