Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНК 65

нули и даље испадати из опкопа и нападати на Србе, и продужили су бранити се само из опкопа,

Охрабрени тиме, Срби су за тада наставили још жешће наваљивати на турски опкоп и продрли су у њега пред мрак, сатеравши Турке у цркву.

Док су Турци пуцали на Србе кроз пушкарнице из цркве саме, Срби су притрчавали цркви и запушивали пушкарнице, па су за тим почели подсецати греде и ступове црквене и поткопавати и саму цркву.

Тада је тек и Милош доспео да разда својим војницима по један проштац или по један снопић од прућа за завлон од турских зрна, и Срби су тада и пред сами мрак, продрли и у саму цркву и ту су се пушкарали и тукли с Турцима, који су се били повукли у олтар цркве и заклонили иконостасом њеним.

Неколико пута испадали су Турци и из самог олтара и потискали су Србе из цркве, али су и Срби њих опет, толико исто пута сузбијали и опет улазили у цркву, и борба се тако продужила у самој цркви преко целе ноћи.

Ну, кад је настао четврти дан борбе, Турци у цркви пожаревачкој, опазивши да се не могу ту више да држе, прикупили су се сви заједно, па су рано у зору, јурнули на Србе, пробили се кроз њих, па испали и из свога утврђења и нагли к трећем своме опкопу код џамије, оставивши у цркви, у опкопу и на путу до џамије, доста и много, храбро погинулих својих другова.

У време, кад су трећега дана борбе на Пожаревцу, Срби напали на турско утврђење код цркве, напала су и друга српска одељења на утврђење турско код џамије.

Ту су, у српским одељењима били махом драговољци и бећари, и они су одмах при првој навали, били упали у само турско утврђење и допрли су и до саме џамије, у коју су се Турци били повукли и затворили ;

ГОДИШЊИЦА Ххп. 5