Godišnjica Nikole Čupića

66 РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА

али, у томе часу осула се њима у леђа киша турских танади с оне двобојне турске кафане спроћу џамије, за коју српски драговољци дотле нису ни знали да је поседнута и угођена за одбрану.

Изгубивши при томе доста и много својих људи, српски драговољци повукли су се живо из турскога утврђења и поскакали су у ров око њега, који је био доста дубок, те их Турци, ни са џамије ни из кафане нису могли ту да виде и да бију, и остали су ту цео дан и целе ноћи до пред зору, без леба и без воде, док их се Милош сутра дан рано није сетио и послао им мало ракије, хлеба и нешто муниције,

За онима Турцима, који су пребегли из свога опкопа код цркве, у опкоп код џамије, дошли су и сви они Срби, који су се дотле , борили с Турцима око цркве и у цркви самој, и опколили су и турско утврђење око џамије и ону двобојну кафану близу њега.

Тада су поскакали из ровова и сви српски драговољци и придружили се осталој српској војсци, па су сви почеди наваљивати на турско утврђење и на кафану турску.

Милош је тада извезао против турског утврђења и кафане, и један свој топ, који дотле није могао да употреби због многих Срба, који су живели измешано са Турцима око српске цркве, где се дотле водила борба с Турцима.

И Турци су имали у своме утврђењу један топ, али га нису могли да употребе с тога, што нису имали муниције за њега.

Док су се Срби сређивали боље, за одсудан напад на турско утврђење и угађали како да употребе најзгод-“ није онај свој топ, дође им од Турака из џамије понуда; да се предаду Србима под извесним условима и то самоме Милошу, ако је ту.