Godišnjica Nikole Čupića

РАТНИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ДРУГОГ СРПСКОГ УСТАНКА 47

Милош је оправио одмах Турцима, у њихово утврђење , свога секретара и тумача Димитрија, да уговара о условима предаје; и кад су баш у то време дошли Милошу у Пожаревац, и Турци Смедеревци, који су хтели да уговоре с Милошем, како ће да живе са Србима Омедеревцима , Турци Пожаревљани , пристали су брзо на предају Пожаревца Србима, са свима државним стварима, које су у њему, а они да оду у Турску са оружјем које се носи о појасу, с пушкама о рамену и с поједном паласком пуном Фишека.

Тахир-ага, војвода пожаревачки дотле, поклонио је тада војводи Милошу, белог, као лабуд, хата, и Милошев секретар Димитрије, отпратио је Турке Пожаревљане до Ћуприје, и отуд се одмах вратио у Пожаревац 06дарен од Турака богатим даровима.!

Војвода Милош, прозван од своје војске и српског народа, још по освојењу Чачка, новим Господарем Србије, завео је одмах у Пожаревцу и у целом пожаревачком крају, српску државну управу; и наредио је да се поруше и поравне сви турски опкопи у Пожаревцу, па је са свом својом војском, похитао другим крајевима Србије, које је требало још ослобођававати од Турака.“

1 Ни за Пожаревац немамо поузданих података, кад је предан Србима и кад су били бојеви с Турцима на њему. Оно што поштовани г. Др. Медовић каже у своме саставу „Окружије Пожаревачко“ — Гласник У, стр. 212 , за бој на Винцима, да је био око Великдана — Ускрс, 18. априла 1845. год. — изгледа нам сувише рано, према Цветима —- 11. априла 1815. год. — кад је у Такову речено да се устаје на Турке.

По ономе писму војводе Милоша, које је писао кнезу Аксентију 29. јуна 1815. год, идући из Пожаревца на Карановац, — М.Ђ. Милићевић, Кнежевина Србија, стр. 1060 —, и којим му јавља: да је Пожаревац узет од Турака, и да су Турци оправљени у Куприју, изгледа бар приближно вероватно, оно што стари људи у Пожа• ревцу причају : да је Пожаревац узет око Ивана-дне 1815., дакле око 21. јуна 1815. год.

ђ%